Відлуння Афганських гір

15 лютого минає 25 років, як останній радянський солдат покинув багатостраждальну землю Афганістану, коли припинилася безглузда, жорстока війна за участі радянських солдатів, наших громадян і земляків. Це день пам'яті тих бійців, які, виконуючи свій військовий обов'язок і присягу, воювали та гинули на чужині.

15 травня 1988 року відповідно до Женевської угоди почався перший етап виводу військ із Афганістану. Остаточно війська виведено 15 лютого 1989 року.

Через афганську війну (1979-1989 рр.) пройшло понад 160 тисяч українців.

Тривала афганська війна жорстоко зачепила усіх її учасників, і особливо сім’ї. Це незагоєна рана, невідступний біль. Загальні незворотні втрати 40-ї армії, частин, підрозділів КДБ, МВС, прикордонних військ та інших відомств склали 14751 особу, 298 зникли без вісті.

Більш як 200 тисяч солдатів і офіцерів були нагороджені бойовими орденами та медалями, а 87 стали Героями Радянського Союзу.

15 лютого воїни-інтернаціоналісти України відзначають на державному рівні День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, ініціатором якого виступила Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

В четвер, 13 лютого 2014 року, напередодні 25-ї річниці з дня виведення радянських військ з Афганістану, у нашій школі відбулась зустріч з воїном-інтернаціоналістом Олександром Артуровичем Грінером.

Він емоційно розповідав про свою службу в Афганістані, про загиблих товаришів, про той біль, який не можна забути. У його виконанні учні почули такі пісні, як «Кукушка», «Виноград», «Розмова з портретом» та багато інших афганських пісень. Олександр Артурович наголосив присутнім, що війна – це страшний для всього людства період історії, закликав пам’ятати й поважати ветеранів, воїнів – інтернаціоналістів, які пройшли через цю війну.

Зустріч видалася теплою, і наші учні довго спілкувалися з гостем - героєм бойових дій.

/Files/images/SAM_0268.JPG

/Files/images/SAM_0259.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 125