Повернутися до звичайного режиму

Вчені: стрес і головний біль взаємно провокують один одного

Стрес і головний біль взаємно провокують появу один одного – чим більше стресу в житті людини, тим частіше у неї виникає головний біль, і навпаки, встановили вчені з Німеччини, праця яких буде представлена на Річних зборах Американської академії неврології (American Academy of Neurology) у квітні.

Як повідомляється в прес-релізі Академії, у дослідженні взяли участь понад 5,1 тисячі людей у віці від 21 до 71 року. Впродовж двох років їх чотири рази на рік опитували на предмет ступеня стресу і головного болю. Учасники відзначали, як часто вони страждали від головного болю протягом місяця і ранжирували рівень стресу за шкалою від нуля до 100.

У цілому 31% учасників мали головний біль при м'язовій напрузі (tension-type headache), у 14% була мігрень, 11% страждали від болю комбінованого типу, а ще у 17% різновид головного болю не було класифіковано. Пацієнти з першим типом головного болю визначали свій рівень стресу у середньому на позначці 52 зі 100. Для мігрені цей показник склав 62, для змішаного типу болю – 59.

Для кожного типу болю зростання рівня стресу було пов'язане зі зростаючим числом нападів головного болю на місяць. Так, для болю м'язової напруги збільшення рівня стресу на 10 пунктів дорівнювало зростанню тривалості нападу на 6,3%, для мігрені – на 4,3%, а для змішаного типу – 4%. Результати були отримані з поправкою на інші чинники, що сприяють головному болю, такі як алкоголь, куріння або часте використання препаратів від головного болю.

"Ці результати підтверджують, що стрес може бути фактором, що провокує початок головного болю, прискорює перетікання цього захворювання в хронічну форму, посилює напад, а також те, що сам головний біль може виступати стресором", – говорить доктор Сара Шрамм (Sara Schramm) з Університетського госпіталю Дуйсбург-Ессен в Німеччині (University Hospital of University Duisburg-Essen).

Кiлькiсть переглядiв: 421