МОН оприлюднило проект змін до умов прийому

Міністерство освіти і науки України оприлюднило на власному сайті проект змін до Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2014 році, що пропонується для громадського обговорення.

Згідно з проектом умов прийому, однією з найважливіших змін є вилучення пункту про автоматичне переведення середнього балу атестату у 200-бальну шкалу і врахування середнього балу документа про повну загальну середню освіту лише за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала.

Інші важливі зміни стосуються відкритості проведення вступної кампанії до вузів України.

Так, Міністерство освіти пропонує внести зміни до порядку публікації рейтингових списків вступників, зокрема зобов’язати вузи публікувати їх на власних сайтах у повному обсязі.

«Рейтингові списки формуються приймальною комісією з Єдиної бази та оприлюднюються у повному обсязі на веб-сайті вищого навчального закладу. Списки вступників, рекомендованих до зарахування, формуються приймальною комісією з Єдиної бази та оприлюднюються шляхом розміщення на інформаційних стендах приймальних комісій та веб-сайті вищого навчального закладу. Списки оновлюються після виконання/невиконання вступниками вимог для зарахування на навчання відповідно до пункту 1 розділу XVII», - зазначається в проекті умов прийому.

Крім того, умовами прийому пропонується забезпечити більшу прозорість вступної кампанії та відновити роботу системи «Конкурс».

Зокрема передбачається, що «ліцензовані обсяги, державне замовлення, вартість навчання за напрямами (спеціальностями), хід подання заяв щодо вступу, рекомендування до зарахування та зарахування до вищих навчальних закладів І-IV рівнів акредитації здійснюється інформаційними системами, в тому числі, системою «Конкурс», на підставі даних, внесених приймальними комісіями до Єдиної бази, із зазначенням категорій вступників».

Також, в проекті зазначається, що «інші суб’єкти мають рівне право на отримання інформації з Єдиної бази, яка, відповідно до законодавства України, була оприлюднена раніше».

Крім того, Міносвіти пропонує уточнити оцінювання творчого конкурсу додавши в умови прийому наступне правило: «у програмах творчих конкурсів повинні міститися детально прописані критерії оцінювання кожного з встановлених випробувань».

Щодо додаткових балів вступникам, то пропонується вилучити пункт про нарахування 70 балів «особам, які мають найкращі інтелектуальні досягнення» за визначенням «Експертної ради» відповідно до «Положення про Експертну раду для визначення найкращих інтелектуальних досягнень дітей».

Також, МОН пропонує забезпечити прозорість поселення до гуртожитків зобов’язавши вузи обов’язково «зазначати умови поселення вступників та студенів до гуртожитку відповідно до затвердженого у вищому навчальному закладі порядку».

Також Міносвіти планує зобов’язати вузи вказувати деталізовані строки при вступі на магістратуру: «зокрема, правила прийому повинні містити інформацію про строки прийому заяв та документів на навчання, строки проведення та оголошення результатів фахових випробувань, строки оприлюднення рейтингового списку вступників, які вступають на навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста, магістра».

Пропозиції, зауваження та відгуки пропонується надсилати у паперовій формі на адресу Міністерства освіти і науки України: 01135, м. Київ, проспект Перемоги, 10 або на електронну адресу ministry@mon.gov.ua.

Для отримання інформації про зовнішнє незалежне оцінювання та вступну кампанію 2014 року приєднуйтесь до групи Абітурієнт 2014 Вконтакте.

Кiлькiсть переглядiв: 308