Пам`ятка «Як попередити укуси іксодових кліщів»

Щорічно у весняно-літньо-осінній період спостерігається сезонна активність кліщів, чиїх укусів людині слід остерігатися під час перебування на природі. Іксодові кліщі можуть бути переносниками збудників багатьох інфекційних захворювань серед яких кліщовий енцефаліт та хвороба Лайма. Зараження людей виникає внаслідок укусу інфікованих кліщів, а також в процесі знімання кліща, розчавлені його, або при розчухуванні місця укусу, внаслідок втирання в шкіру збудника інфекції з слиною або тканинами.

Населення (частіше діти) підпадає під напад кліщів під час прогулянок у лісі та паркових зонах , випасу худоби, косіння трави, екскурсій. Кліщі можуть бути занесені в житлові приміщення на одязі, з квітами, свійськими тваринами.

В природі голодні активні кліщі заповзають на рослини (найчастіше на висоту до 1м від землі) і підстерігають здобич. Вони нападають на перехожого під час відвідування лісу, чіпляючись до його одягу. Кліщі, що напали на людину, звичайно повзуть угору і намагаються потрапити під одяг. Вони можуть прикріплюватися до будь-якої частини тіла, проте частіше присмоктуються до шиї, в складках шкіри в ділянці талії і волосяної частини тіла, в паху. З моменту наповзання кліщів до їх прикріплення проходить деякий час (приблизно 1-2 години).

Важливо пам'ятати, що кліщі присмоктуються не тільки безпосередньо в природі. Це може статися по дорозі із лісу, в транспорті або вже дома, коли увага і пильність людей послаблюється. Часті випадки присмоктування кліщів до людей під час сну; при цьому кліщів, що присмокталися, довго не помічають. Момент прикріплення (укусу) кліща можна відчути далеко не завжди. Взагалі укус кліща малочутливий і найчастіше лишається непоміченим. На другий-третій день на поверхні тіла навколо кліща, що присмоктався, у більшості випадків з'являється гіперемія і виникають больові відчуття (місцева реакція на укус). Кліщів, що прикріпилися, як правило, виявляють в цей період.

Для попередження покусів кліщами при лісових прогулянках, зборів ягід, грибів, необхідно дотримуватись найпростіших правил.

Що робити, щоб не допустити укусу кліща?

Під час прогулянок на природі слід покривати голову головним убором і одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла - аби легше було помітити кліщів.

Кожні 2 години прогулянки оглядати себе та своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторити огляд вдома. Особливо ретельно обстежити ділянки тіла, покриті волоссям. Кліщі, які присмоктались, мають вигляд малопомітних чорних плямок, їх важко відрізнити від природних утворень на шкірі.

Місце для привалів на природі звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.

Повернувшись додому, відразу змінити і ретельно оглянути одяг, випрати та випрасувати його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, потрапивши з одягу.

Використовувати для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, найчастіше це - аерозолі, які відлякують кліщів.

Що робити, якщо кліщ присмоктався?

Якщо Ви виявили кліща на шкірі, слід негайно звернутися до найближчого медпункту або лікарні. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видалити стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки з милом. Всім особам, що підпали під напад кліща, рекомендується проводити щоденно термометрію протягом двох тижнів і слідкувати за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі звертатись до лікаря-інфекціоніста.

Кiлькiсть переглядiв: 123