Природний накопичувач енергії.

Вчені шукають будь-які способи економії енергії або нові способи її отримання. Один дослідник зазначає: «Вирішення цієї проблеми ... буквально пурхало у нас перед очима».


Наприклад, щоб не замерзнути взимку від холоду, метелик розправляє крила і гріється на сонці. У деяких видів метеликів сімейства паруснікових крила дуже добре вловлюють і поглинають сонячне світло. Секрет цих комах криється не тільки в темному пігменті, але і в будові крихітних лусочок, розташованих на крилі за принципом черепиці будинку. Самі лусочки складаються з ряду сотообразних отворів, відокремлених один від одного поздовжніми виступами. Круті стінки виступів направляють світло в отвори. Завдяки такій структурі лусочки поглинають потрапляють на крило сонячні промені, надаючи йому чорнильно-чорний колір і добре зігріваючи метелика.


«Крила метелика є, можливо, однією з найбільш тендітних структур живої природи, проте саме вони стали джерелом натхнення для вчених, які розробили технологію, що дозволяє подвоїти виробництво газоподібного водню -« зеленого »палива майбутнього - з води і сонячного світла», - наголошується в «Сайєнс дейлі». Цей принцип будови лусочок можна успішно використовувати для створення оптичних приладів і сонячних батарей. Як багато нам ще вчитися у таких крихітних створінь!

Кiлькiсть переглядiв: 139