Портал Шевченка - Kobzar.ua

Науково-освітній Інтернет-портал «Тарас Шевченко» (http://kobzar.ua/site/main) за ініціативи Малої академії наук України до 200-го ювілею Тараса Шевченка розроблений творчим колективом шевченкознавців та фахівців у сфері інформаційно-комунікаційних технологій (Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Національний музей Тараса Шевченка, Інститут кібернетики ім. В.М.Глушкова НАН України, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Інститут телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України).


Метою створення порталу є ознайомлення української та світової спільноти з усіма аспектами життя і творчості Т. Г. Шевченка. Завдяки науковій складовій порталу, усі його відвідувачі мають змогу проводити самостійні дослідження, обговорювати результати досліджень і поповнювати експозицію веб-ресурсу.

Окрім основних розділів порталу реалізовано низку сервісів, які дозволять працювати із накопиченою базою даних (знань). Створено інтерактивну мапу, за допомогю якої можна подорожувати місцями, пов'язаними із життям та творчістю Тараса Шевченка, вивчати маршрути його подорожей, бути віртуально присутніми за допомогою 3D турів у місцях, пов'язаних з іменем Т.Г. Шевченка, досліджувати кожен день життя митця з допомогою сервісу ТаймЛайн. Також, користувач матиме можливість вивчати малярську спадщину Тараса Григоровича і читати рукописи “в оригіналі” та з транскриптом текстів.

У розділі «Мультимедіа» можна переглянути відео, починаючи з часів «німого кіно», телепередачі, прослухати пісні, написані на слова Тараса Шевченка та покладені на музику відомими українськими композиторами, радіопередачі, аудіокниги і т.п.

Кожну одиницю контенту можна додавати в особистий кабінет до «Обраного», де в зручному інтерфейсі Ви можете аналізувати, досліджувати, порівнювати та співставляти відео, аудіо, рукописи, малярські твори та інші матеріали, які знаходяться та постійно оновлюються на Порталі, створюючи власну віртуальну наукову лабораторію.

Уперше оцифровано мистецьку спадщину художника. На Порталі представлено електронні копії як завершених мистецьких творів, так і ескізів, етюдів та начерків, які дають можливість досліднику аналізувати зміни в творчих настроях художника, відкривати нові риси його творчого характеру.

При перегляді будь-якого зображення, система автоматично завантажує додаткову інформацію щодо графічного твору: назва, рік завершення роботи, місце створення, матеріал, розмір, наявність аторських підписів та написів, відомості про відбитки, короткий та розширений описи. Можливості системи дозволяють поєднувати різні типи файлів, логічно пов’язаних між собою. Серед цих файлів можуть бути відео чи аудіо записи, рукописи, документи, наукові праці, посилання на іншу додаткову інформацію, що буде одразу доступна до перегляду.

Уперше оцифровано у високій якості та розміщено на порталі авторські рукописні збірки та окремі твори, листи, зображеня, оригінали документів, що знаходяться у відділі рукописних фондів і текстології Інституту літератури. Завдяки цьому нарешті рукописи творів Т.Г. Шевченка стали загальнодоступними. До того ж, до кожного рукописного тексту додано текстові транскрипти, що суттєво полегшує ознайомлення із творами. Для професіоналів-шевченкознавців, науковців, поціновувачів роботи безпосередньо з оригіналами, – представлено можливість одночасного перегляду оригіналу з транскриптом.

Перегляд рукописів, книг та збірок віршів реалізовано у вигляді інтерактивної книги з можливістю гортання сторінок.

3D екскурсії місцями, пов’язаними з іменем Тараса Шевченка, дають можливість відвідувачам Порталу у будь-який час скористатися ефектом присутності в музеях, літературно-меморіальних будинках, заповідниках, меморіальних комплексах, галереях тощо.

Таймлайн – це унікальний сервіс, розроблений спеціально для Порталу Шевченка. Унікальність полягає в можливості вивчати життя Шевченка у вигляді часової лінії, день за днем досліджувати творчість великого художника та поета, співставляти факти з його біографії, творчої спадщини, історичних фактів та інших факторів із прив’язкою до часу.

Сервіс “Інтерактивна мапа” надає інформацію про місця перебування Т. Г. Шевченка, географічні місця, названі на його честь, місцезнаходження музеїв, будівель, парків, меморальних комплексів, пам’ятників, меморіальних дошок та населених пунктів, де були створені ним літературні та мистецькі твори.

У процесі роботи над Порталом розроблено нові підходи, викликані необхідністю формувати нові знання, інтегруючи мережні інформаційні масиви різних форматів. Було запропоновано узагальнене формальне представлення онтології предметної області, що дозволило побудувати ієрархію нечітких понять для онтологічного опису.

Портал відкритий для користувача, він розвивається, постійно наповнюється, удосконалюється. Інтеграція із соціальними мережами надасть можливість користувачам спілкуватись та обмінюватись думками безпосередньо на Порталі. Також Портал адаптований для людей із вадами зору.

Уся інформація, що розміщується на Порталі проходить попередню академічну експертну оцінку. Таким чином створений Портал має статус Академічного.

Розробники Порталу сподіваються, що використання сучасних комунікаційних і комп'ютерних технологій, що були застосовані під час його створення, нададуть ширші можливості для нових відкриттів у галузі шевченкознавства.

Прес-служба МАН

Кiлькiсть переглядiв: 157