Дніпропетровщина стала одним з пілотних регіонів проекту Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ

Дніпропетровська та Запорізька області стали першими регіонами, які апробують новий механізм фінансування соціальних послуг в умовах децентралізації. У рамках ініціативи шестеро експертів Національної академії наук та Академії фінансового управління Міністерства фінансів України проведуть детальний аналіз діючої системи соціального фінансування. У розробці нових принципів роботи спиратимуться на досвід Великої Британії, Німеччини та Болгарії. Реалізація програми триватиме протягом 4-5 років. Про це стало відомо під час презентації проекту, яка пройшла в департаменті освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

За умовами проекту відповідальність за надання соціальних послуг нестиме територіальна громада, а інформація про вартість та механізм нарахування цих послуг має знаходитись у відкритому доступі. Зокрема, у Дніпропетровській області будуть обрані дві такі громади.

Загалом, проект дозволить перейти від кошторисного до бюджетного планування фінансування соціальних послуг. Це має забезпечити населення необхідними виплатами відповідно до демографічних показників на місцях.

На перших етапах провадження проекту експерти розглянуть ефективність п’ятнадцяти позицій схеми фінансування соціальних виплат для 3-х категорій дітей. Це діти-сироти, інваліди та ті, які опинилися у складних життєвих обставинах. Ситуацію, що склалася вивчатимуть на прикладі трьох обласних закладів – шкіл-інтернатів, будинків дитини та інтернатних закладів. Які саме заклади будуть задіяні у проекті визначать представники профільних департаментів – відповідно, освіти і науки, охорони здоров’я та соціального захисту.

Департамент освіти і науки Дніпропетровської ОДА

Кiлькiсть переглядiв: 269