Повернутися до звичайного режиму

Сьогодні – день народження холодильника

8 серпня 1899 року американському винахідникові Альбертові Маршалові вдалося запатентувати новий пристрій для охолодження продуктів під назвою «холодильник». Саме з цієї дати офіційно розпочинається історія створення цього приладу.

Насправді холодильні пристрої, яким для роботи був потрібен лід, створювали й набагато раніше. Тому чітко сказати, коли ж з’явився перший холодильник, уже не можливо. Відомо тільки, що перші у світі холодильники споживали дуже багато гасу, дров і вугілля.

Тільки в 1911 році схожий на сучасний холодильник випустила компанія «Дженерал Електрик». Він був в кухонній шафі, займав набагато менше місця, ніж його попередники, але був дуже гучним, і через роботу на газі постійно смердів. Перші холодильники коштували в два рази дорожче, ніж автомобілі марки «Форд». Їх називали домашньою фабрикою холоду.

І тільки в 1926 році датському інженерові Крістіану Стінструпу вдалося розробити такий пристрій, що не пахне й тихо працює. З цього моменту й почалася ера холодильників.

В СРСР перші холодильники були створені в 1937 році на Харківському тракторному заводі, а масове їх виробництво було налагоджене тільки в 1960-і роки. До цього хазяйки користувалися в основному кухонними льодовиками. Це були прості шафи з відділеннями для льоду, теплоізоляцією, піддоном і трубкою для зливу талої води.

Кiлькiсть переглядiв: 122