Повернутися до звичайного режиму

Мова тіла: 15 найнебезпечніших помилок на співбесіді

Ні для кого не таємниця, що перше враження про людину формується лише за кілька секунд спілкування. Справа в тому, що людський мозок створює, так би мовити, свою думку про співрозмовника з перших мілісекунд. До того, як люди познайомилися, мозок робить поспішні висновки, намагаючись оцінити людину, передбачити її поведінку і передбачати як на неї реагувати. Про це в LinkedIn пише один з провідних світових фахівців з підвищення ефективності бізнесу Бернард Марр.

За результатами дослідження психологів Прінстонського університету (США), така робота мозку - це еволюційний механізм виживання. Мозок робить свій висновок на основі отриманої інформації. Зовнішній вигляд, жести, поведінка свідчать про те, наскільки людина надійна, безпечна, поступлива і т.д.

"Тому щоб не нашкодити самому собі і запобігти поганому враженню про себе з перших секунд спілкування на співбесіді, потрібно розуміти мову свого тіла. Особливо це стосується важливих зустрічей. Якщо ви прийшли на співбесіду, вимагати підвищення зарплати або зустрічаєтеся з новими колегами, ретельно стежте за мовою свого тіла. Результат зустрічі буде залежати від сприйняття вас співрозмовником", - говорить Бернард Марр.

Головні помилки мови тіла:

- Не відкидайтеся занадто на спинку крісла. Це свідчить про те, що ви ледачий і зарозумілий.

- Не нахиляйтесь занадто вперед. Так ви можете здатися співрозмовнику агресивним. Прагніть до нейтрального положення.

- Не розривайте швидко зоровий контакт. Такий жест покаже, що ви ненадійна людина або надмірно нервуєте. Тримайте зоровий контакт, особливо під час рукостискання.

- Не кивайте занадто багато. Можете здатися лялькою. Якщо ви згодні зі співрозмовником, кивніть один раз, але не більше.

- Надмірне розмахування руками викликає почуття агресії.

- Схрещені руки - це оборонна позиція. Не приймайте цю позицію, особливо коли відповідаєте на питання. Намагайтеся тримати руки "по швах".

- Вовтузіння на стільці миттєво покаже що ви нервуєте. Уникайте цього будь-якою ціною.

- Не тримайте руки за спиною або в кишенях. Можете здатися жорстким і непохитним. Прагніть до природності, тримайте руки розслабленими.

- Не відводьте погляд вгору і не озирайтеся. Це свідчить про те, що ви щось недоговорюєте або брешете.

- Пильний погляд інтерпретується як агресія. Контролюйте свій погляд.

- Посміхайтесь. Кам'яне обличчя змушує людей почувати себе незручно і виникає питання - чи хочете ви взагалі перебувати тут. Поділіться щирою посмішкою, особливо якщо зустрічаєте людину вперше.

- Не відступайте назад, коли просите про прийняття рішення. Така дія передасть страх або невпевненість. Стійте на місці або навіть зробіть невеликий впевнений крок вперед.

- Не тримайте долоні вгору, це виглядає як жебрацтво і передає слабкість.

- Не стійте з руками на стегнах. Це сигналізує про агресію.

- Не дивіться весь час на телефон. Це говорить про те, що вам нецікаво чи вас вже чекають в іншому місці. Крім того, це свідчить про незнання правил етикету.

Отже, що ж вам потрібно робити? Прагніть, щоб у вас завжди була рівна постава. Стійте прямо, тримайте руки "по швах", якщо сидите - покладіть руки на коліна. Ваш погляд, усмішка і самі ви повинні виглядати природно.

"Якщо ви виявили, що у вас є проблема з одним або двома жестами з цього списку, практикуйтеся самостійно перед дзеркалом або з другом, який може нагадати про вашу помилку кожного разу, коли ви це робите, поки ви не навчитеся себе контролювати", - говорить фахівець з підвищення ефективності бізнесу Бернард Марр.

Кiлькiсть переглядiв: 101