3 вересня в історії

301 - каменяр Марин - член християнської громади з острова Раб в Адріатичному морі (територія сучасної Хорватії), який разом із друзями рятувався від гонінь і знайшов притулок на Апеннінах на вершині гори Монте-Титано, цього дня проголосив незалежність своєї країни.

Згодом Марин (Марино) став дияконом, потім - святим. А Сан-Марино вважається найстарішою державою Європи з нині існуючих і має за дату утворення 3 вересня 301 р.

1189 - Річард Левине Серце коронований на англійський престол як Річард I

1609 - англійський мореплавець Генрі Хадсон (Гудзон) відкрив Нью-Йоркську гавань, де згодом постало місто Нью-Йорк

1650 - битва при Данбарі - одна з найважливіших битв періоду Англійської революції XVII ст. і ковенантського руху в Шотландії.
Перемога англійської армії Олівера Кромвеля над шотландською армією Девіда Леслі відкрила англійцям можливість завоювання Шотландії. Ця битва вважається найвидатнішою перемогою Кромвеля за всю історію його численних воєнних кампаній

1651 - битва при Вустері - вирішальна в ході воєнної кампанії Олівера Кромвеля із завоювання Шотландії.
Розгром армії короля Карла II призвів до окупації всієї території Шотландії англійськими військами. Битва при Вустері вважається останнім боєм громадянських воєн в Англії, який закріпив республіканський лад і владу Кромвеля

1658 - помер Олівер Кромвель, британський державний діяч, лорд-протектор Англії, Ірландії і Шотландії у 1653-1658 рр., лідер пуритан.
Військовий керівник громадянської війни в Англії, прибічник парламентаризму, один з організаторів парламентської армії в боротьбі з королівською армією під час Громадянської війни.
До самої смерті Кромвеля Англія залишалася республікою. Після його смерті лордом-протектором став старший син Кромвеля Річард, а самого Олівера поховали з надзвичайною пишністю. Проте в країні почалося свавілля й безладдя. У 1960 р. депутати закликали на трон Карла II - сина нещодавно страченого ними короля Карла I, після цього тіло Олівера Кромвеля викопали з могили і повісили на шибениці як державного зрадника

1783 - підписано Версальський (Паризький) мирний договір, який завершив американську війну за незалежність, що тривала з 1775 р. (між Великою Британією, її 13 колишніми колоніями, Іспанією та Францією).
Велика Британія визнала незалежність США

Кiлькiсть переглядiв: 101