Повернутися до звичайного режиму

ЗНО проведуть з новаціями

У 2015 році Зовнішнє незалежне оцінювання проведуть із п’ятьма суттєвими змінами.

Міністерство освіти і науки України затвердило низку змін у проведенні зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) у 2015 році.

Як повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, центр запропонував низку нововведень у проведенні ЗНО, деякі з них Міносвіти вже затвердило, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми проводимо ЗНО для всіх випускників 11-их класів незалежно від того, чи будуть вони вступати до університетів, за єдиним тестом», - повідомив Лікарчук.

Зовнішнє незалежне тестування буде обов'язком лише з української мови і літератури. Центр оцінювання якості освіти запропонував з 2015 року ввести дворівневі тести з української мови та літератури, а також з математики: менш складний і складніший.

За словами Лікарчука, виші самостійно визначатимуть, якого рівня тест потрібен для вступу на ту чи іншу спеціальність.

Він також зазначив, що раніше тест з української мови та літератури складали тільки ті випускники, які планували вступати до вищих навчальних закладів.

У 2015 році з переліку предметів, з яких проходитиме тестування, заберуть всесвітню історію і всесвітню літературу.

Крім того, за словами Лікарчука, буде змінена система визначення результатів тестування.

Директор Українського центру оцінювання якості освіти нагадав, що дотепер була система, за якою всіх абітурієнтів оцінювали за шкалою 100-200 балів. «І хтось вирішив, що якщо набрав 124 бали, то може подаватися на участь в конкурсі на вступ до університету», - пояснив Лікарчук.

Він вважає таку норму дискримінаційною. «З 2015 року ми вводимо нову систему, за якою буде визначатися - здав абітурієнт ЗНО чи ні», - сказав він.

Як пояснив директор Українського центру оцінювання якості освіти, після кожного тесту ЗНО експерти визначатимуть, чи пройшов абітурієнт тест чи ні, виходячи з того, чи відповів він на «N-ну кількість питань».

Та група абітурієнтів, тести яких вважаються зданими, подаватиме документи на участь у конкурсі на вступ до ВНЗ, а результати їхніх тестів будуть визначатися за шкалою від 100 до 200 балів. Водночас ті абітурієнти, тести яких вважаються не зданими, не зможуть вступати до ВНЗ взагалі.

Кiлькiсть переглядiв: 163