Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ)

ГРВІ являють собою групу гострих інфекційних захворювань дихальної системи, які виникають у результаті ураження епітелію дихальних шляхів РНК-і ДНК-вмісними вірусами. Зазвичай супроводжуються симптомами інтоксикації і, нерідко, сприяють приєднання бактеріальної інфекції.

ГРВІ є найбільш поширеним захворюваннями, особливо у дітей. У періоди піку захворюваності на ГРВІ діагностують у 30% населення планети, респіраторні вірусні інфекції в рази перевершують за частотою виникнення решта інфекційні захворювання. Найбільш висока захворюваність характерна для дітей у віці від 3 до 14 років. Зростання захворюваності відзначається в холодну пору року. Поширеність інфекції – повсюдна.

ГРВІ викликаються різноманітними вірусами, що відносяться до різних родів і сімейств. Їх об'єднує виражене спорідненість до клітин епітелію, що вистилає дихальні шляхи. ГРВІ можуть викликати різні типи вірусів грипу, парагрипу, аденовіруси, риновіруси, 2 серовара РСВ, реовіруси. У переважній більшості (за винятком аденовірусів) Збудники належать до РНК вірусів. Практично всі Збудники (крім рео-і аденовірусів) нестійкими в навколишньому середовищі, швидко гинуть при висушування, дії ультрафіолетового світла, дезинфікуючому засобів. Іноді ГРВІ можуть викликати віруси Коксакі та ЕСНО.

Джерелом ГРВІ є хвора людина. Найбільшу небезпеку становлять хворі на першому тижні клінічних проявів. Передаються віруси по аерозольного механізму в більшості випадків повітряно-крапельним шляхом, в поодиноких випадках можлива реалізація контактно-побутового шляху зараження.

Природна сприйнятливість людей до респіраторними вірусам висока, особливо в дитячому віці.

Імунітет після перенесеної інфекції нестійкими, короткочасний і типоспецифический. У зв'язку з численністю і різноманіттям типів і сероварів збудника можлива багаторазова захворюваність на ГРВІ в однієї людини за сезон. Приблизно кожні 2-3 роки реєструються пандемії грипу, Пов'язані з виникненням нового штаму вірусу. ГРВІ негріппозние етіології часто провокують спалахи захворюваності в дитячих колективах.

Патологічні зміни ураженого вірусами епітелію дихальної системи сприяють зниженню його захисних властивостей, що може призвести до виникнення бактеріальної інфекції та розвитку ускладнень.

Класифікація ГРВІ

ГРВІ класифікуються по важкості перебігу: розрізняють легку, середньотяжкі і тяжкі форми. Визначають тяжкість перебігу на підставі вираженості катаральної симптоматики, температурної реакції та інтоксикації.

Симптоми ГРВІ

Загальні риси ГРВІ: Щодо короткочасний (близько тижня) Інкубаційний період, гострий початок, лихоманка, інтоксикація та катаральна симптоматика.

Аденовірусна інфекція

Інкубаційний період при зараженні аденовирусом може коливатися в межах від двох до дванадцяти днів. Як і всяка респіраторна інфекція, починається гостро, з підйому температури, нежитю та кашлю. Лихоманка може зберігатися до 6 днів, іноді протікає у дві воли. Симптоми інтоксикації помірні. Для аденовірусів характерна вираженість катаральної симптоматики: рясна ринорея, набряклість слизової носа, глотки, мигдаликів (нерідко помірно гіперемована, з фібринозним нальотом). Кашель вологий, мокрота виділяється прозора, рідка. Може відмічатися збільшення і болючість лімфатичних вузлів голови і шиї, в рідкісних випадках – ліенальний синдром. Розпал захворювання характеризується клінічною симптоматикою бронхіту, ларингіту, трахеїту. Частим ознакою аденовірусної інфекції є катаральний, фолікулярного або плівчасті кон'юнктивіт, спочатку, звичайно, односторонній, переважно нижнього століття. Через день-два може запалитися кон'юнктива другого ока.

У дітей до двох років можуть відзначатися абдомінальні симптоми: діарея, біль у животі (мезентеріальних лімфопатія).

Перебіг тривалий, нерідко хвилеподібний, за рахунок розповсюдження вірусу і формування нових осередків. Іноді (особливо при ураженні аденовірусу 1,2 і 5 сероварів), формується тривале носійство (Аденовіруси латентно зберігаються в мигдалині).

Респіраторно-синцитіальна інфекція

Інкубаційний період, як правило, Займає від 2 до 7 днів, для дорослих і дітей старшої вікової групи характерно легкий перебіг за типом катару або гострого бронхіту. Можуть відзначати нежить, біль при ковтанні (фарингіт). Лихоманка і інтоксикація НЕ характерні, може відзначатися субфебрилітет.

Для захворювання у дітей молодшого віку (особливо немовлят) характерно більш важкий перебіг і глибоке проникнення вірусу (бронхіоліт зі схильністю до обструкції). Початок захворювання поступовий, першим проявом зазвичай буває риніт зі скудними в'яжучих виділеннями, гіперемія зіву і піднебінних дужок, фарингіт. Температура або НЕ піднімається, або не перевищує субфебрильних цифр. Невдовзі з'являється сухий нав'язливий кашель по типу такого при коклюші. По закінченні нападу кашлю відмічається виділення густої, прозорою або білуватою, в'язкого мокротиння.

З прогресування захворювання інфекція проникає в більш дрібні бронхи, бронхіоли, знижується дихальні обсяг, поступово наростає Дихальна недостатність. Задишка в основному експіраторна (утруднення при видиху), подих гучне, можуть бути короткочасні епізоди апное. При огляді відзначається наростаючою ціаноз, аускультація виявляє розсіяний дрібно-і среднепузирчатие хрипи.

Захворювання зазвичай протікає близько 10-12 днів, при тяжкому перебігу можливе збільшення тривалості, рецидивування.

Риновірусної інфекція

Інкубаційний період найчастіше становить 2-3 дні, але може коливатися в межах 1-6 діб. Виражена інтоксикація і лихоманка Також не характерні, зазвичай захворювання супроводжується риніт, обільними серозно-слізістими виділеннями з носа. Кількість виділень служить показником тяжкості перебігу. Іноді може відзначатися сухий помірний кашель, сльозотеча, подразнення слизової століття. До ускладнення інфекція НЕ схильна.

Ускладнення ГРВІ

ГРВІ можуть ускладнюватися в будь-якому періоді захворювання. Ускладнення можуть носить як вірусний характер, так і виник в результаті приєднання бактеріальної інфекції.

Найчастіше ГРВІ ускладнюються пневмонією, бронхітом, бронхіоліту. До поширених ускладнення також відносяться гайморит, синусит, фронтит. Нерідко виникає запалення слухового апарату (середній отит), мозкових оболонок (менінгіт, менінгоенцефаліт), різно роду неврити (часто – неврит лицьового нерва). У дітей, часто в ранньому віці, досить небезпечним ускладненнями може стати Помилковий круп (гострий стеноз гортані), що можуть призвести до смерті від асфіксії.

При високій інтоксикації (зокрема характерно для грипу) є ймовірність розвитку судом, менингеальной симптоматики, порушень серцевого ритму, іноді – міокардити.

Крім того, ГРВІ у дітей різна віку можуть ускладнюватися холангітом, панкреатитом, інфекціями сечостатевої системи, септикопіємії.

Діагностика ГРВІ

Діагностика ГРВІ здійснюється на підставі скарг, даних опитування та огляду. Клінічна картина (лихоманка, катаральний симптоми) і епідеміологічним анамнез зазвичай достатні для ідентифікації захворювання.

Лабораторним методикам, які підтверджують діагноз, є РИФ, ПЛР (виявляють вірусні антигени в епітелію слизової оболонки порожнини носа). Серологічні методики дослідження (ІФА парних сироваток в початковому періоді і під час реконвалесценції, РСК, РГГА) зазвичай уточнюють діагностику в ретроспективі.

При розвитку бактеріальних ускладнень ГРВІ потрібна консультація пульмонолога і отоларинголога. Припущення про розвиток пневмонії є показанням для рентгенографії легень. Зміни з боку ЛОР-органів вимагають проведення риноскопії, фарингіт-і отоскопії.

Лікування ГРВІ

ГРВІ лікують вдома, в стаціонар хворих направляють тільки у випадках важкого перебігу або розвитку небезпечних ускладнень.

Комплекс терапевтичних заходів залежить від перебігу, вираженості симптоматики. Постільний режим рекомендують хворим з гарячкою аж до нормалізації температури тіла. Бажано дотримуватися повноцінну, багату білком і вітамінами дієту, вживати багато рідини.

Лікарські засоби, в основному, призначають в залежності від Переважання то чи іншої симптоматики: жарознижуючі (парацетамол і містять його комплексні препарати), відхаркувальні засоби (бромгексин, амброксол, мукалтин та ін), антигістамінні препарати для десенсибілізація організму (супрастин). В даний час існує маса комплексних препаратів, що включають в свій склад діючі речовини всіх ЦИХ груп, а так само вітамін С, який сприяє підвищенню природного захисту організму.

Місцево при риніті призначають судинозвужувальні засоби: нафтизин, піносол, глазолін та ін При кон'юнктивіті в Уражені очей закладають мазі: бонафтон, флореналь.

Антибіотикотерапія призначається тільки у випадку виявлення приєдналася бактеріальної інфекції.

Етіотропне лікування ГРВІ може бути ефективно тільки на ранніх термінах захворювання. Воно передбачає введення інтерферону людини, протигрипозного гаммаглобуліну, а також синтетичних препаратів: ремантадин, оксолінова мазь, озельтаміфлю, Віразол.

З фізіотерапевтичних способів лікування ГРВІ широко поширені гірчична ванна, баночний масаж і інгаляцію.

Особам, які перенесли ГРВІ, рекомендована підтримуюча вітамінотерапія, рослинні імуностимулятори, адаптогени.

Прогноз при ГРВІ

Прогноз при ГРВІ в основному сприятливий. Погіршення прогнозу відбувається при виникненні ускладнень, більш важкий перебіг часто розвивається при ослаблення організму, у дітей першого року життя, осіб старечого віку. Деякі ускладнення (набряк легенів, енцефалопатія, Помилковий круп) можуть призвести до летального результату.

Профілактика ГРВІ

Специфічна профілактика полягає в застосуванні інтерферонового в епідемічним вогнищі, вакцинованості із застосуванням найбільш поширених штамів грипу в період сезонних пандемій. Для особистого захисту бажано застосовувати при контактах з хворими марлеві пов'язки, які прикривають ніс і рот.

Індивідуально також рекомендується в якості профілактики вірусних інфекцій підвищувати захисні властивості організму (раціональне харчування, загартовування, вітамінотерапія та застосування адаптогенів).

В даний час специфічна профілактика ГРВІ не є достатньо ефективною. Тому необхідно приділяти увагу загальним заходам профілактики респіраторних інфекційних захворювань, особливо в дитячих колективах і лікувальних установах.

В якості заходів загальної профілактики виділяють: заходи спрямовані на контроль дотримання санітарно-гігієнічних нормативів, своєчасне виявлення та ізоляцію хворих, обмеження скупченість населення в періоди епідемій та карантинні заходи в осередках.

Кiлькiсть переглядiв: 139