Повернутися до звичайного режиму

ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ: ЦЕ ТРЕБА ЗНАТИ!

З кожним роком кількість постраждалих людей від вибухонебезпечних предметів дедалі зростає. Так, якщо у 2013 році показник травмованих та загиблих від вибухонебезпечних предметів сягав ЗО людей, з яких 2 дітей, то вже у 2014 було зафіксовано 36 постраждалих, з них - 9 дітей. Досвід показує, що частіше за все головними причинами збільшення кількості травмованих є нехтування правилами безпечного поводження з вибухонебезпечними предметами.

Особливо трагічним був минулорічний випадок, що стався 28 вересня у селі Підгорівка Луганської області. Тоді два юнаки - 16-ти та 20-річного віку - вирішили у себе вдома розібрати вибухонебезпечний предмет, в результаті чого стався вибух. Одному із хлопців відірвало праву руку по плече, а інший отримав осколочні поранення шиї та правої руки.

На початку цього року сумна статистика постраждалих внаслідок вибухонебезпечних предметів продовжується. Зокрема, 28 січня на Рівненщині стався вибух у житловому будинку, внаслідок якого дві людини отримали травми та одна загинула. Як з'ясувалося пізніше, у будинку знаходився вибухонебезпечний предмет.

16 лютого на Житомирщині від розриву протитанкової гранати загинув чоловік, 1959 року народження, який намагався розібрати вибухонебезпечний предмет у себе на подвір'ї. Як з'ясувалося, чоловік був безробітним, неодноразово займався розбиранням боєприпасів, які знаходив на поруч розташованому полігоні.

18 лютого на Чернігівщині, у одній із шкіл смт. Ріпки, пролунав потужний вибух, внаслідок якого 2 співробітниці школи отримали травми та одна - померла. Діти, які під час вибуху перебували

були швидко евакуйовані з будівлі. Як з'ясувалося пізніше, спрацював ручний протитанковий гранатомет «РПГ-18». Його приніс до школи як музейний експонат, волонтер, який нещодавно повернувся із зони проведення АТО.

Головне управління ДСНС України у Дніпро­петровській області звертається до громадян з проханням: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів ні в якому разі не торкатися до них і одразу ж телефонувати за номером 101 або 102.

Шановні батьки! Розповідайте своїм дітям про ту небезпеку, яку приховують у собі вибухові пристрої. Адже жага дитячої цікавості часом коштує життя.

Вкотре наголошуємо, що під час виявлення підозрілого предмету, категорично забороняється торкатися і пересувати його; заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати; користуватися засобами радіозв'язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух); торкатися підозрілого пристрою та здійснювати на нього звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

Кiлькiсть переглядiв: 135