Повернутися до звичайного режиму

Як захиститись від захворювання на грип

У лютому поточного року відмічалося сезонне зростання захворюваності на гострі респіраторні інфекції, в тому числі на грип. Ця тенденція до розвитку сезонної епідемії грипу найбільш вірогідно збережеться і в березні.

Здебільшого, хворіють школярі. За результатами проведених лабораторних досліджень біоматеріалу від хворих в поточному епідемічному сезоні спостерігається циркуляція вірусів грипу А та В.

Грип та інші гострі респіраторні вірусні інфекції - захворювання верхніх дихальних шляхів, які передаються повітряно-крапельним шляхом. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому, перші симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, яка іноді може лише за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Серцева недостатність також нерідко розвивається внаслідок ускладнень грипу.

Грип дуже легко передається від людини до людини при кашлі, чханні чи просто при розмові. Зона зараження є в радіусі 2-х метрів навколо хворого.

Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів - це, в середньому, 7 днів.

При прояві перших симптомів грипу хвора людина обов'язково повинна залишатися вдома, щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку зараження.

Такими симптомами є: підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м'язах. З будь-якими з цих симптомів не варто виходити з дому, навіть заради візиту до лікаря, його слід викликати додому. Призначене лікарем симптоматичне лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання.

Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією. Затримка з госпіталізацією може призвести до важких наслідків.

Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей: уникати скупчень людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, при тому, що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів. Не слід відвідувати дитячий садочок, школу та інші заклади, якщо з'явилися перші ознаки захворювання.

Щоб захистити себе чи оточуючих від зараження необхідно користуватися одноразовими масками. Так, маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, які не захищені масками. Маска ефективна тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках - їх потрібно одразу викидати у смітник.

Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, адже віруси й бактерії можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини.

Прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання, аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, що є основним джерелом зараження. Бажано робити це за допомогою одноразових серветок. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Якщо ви прикрили рот руками, їх необхідно одразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.

Якщо з'явилися ознаки хвороби, необхідно ізолювати хвору людину, виділити їй окрему кімнату і посуд.

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищить шанси уникнути небезпечного захворювання.

Кiлькiсть переглядiв: 124