Засмага

Засмага - потемніння шкіри людини під впливом ультрафіолетового опромінення, внаслідок якого в поверхневих шарах надлишково відкладається пігмент меланін. Засмага розвивається поступово після повторних опромінень невеликої інтенсивності. Найбільш інтенсивний і стійкий загар виникає після тривалого перебування на сонці, що часто шкідливо відбивається на стані здоров'я (нервової, серцево-судинної та ін системах). Ступінь і швидкість появи засмаги не є показниками здоров'я. У різних людей чутливість до ультрафіолетових облучениям, особливо у дітей, різна. Брюнети зі смаглявою шкірою швидше загоряють, ніж блондини і рудоволосі з тонкою ніжною шкірою, у яких нерідкі при впливі ультрафіолетових променів опіки шкіри. Змазування шкіри рослинними оліями (горіховим, персиковим та ін) для швидкого отримання засмаги оберігає її від висушування і до деякої міри від опіків.

Присутність засмаги на тілі робить його більш красивим, здоровим, зникають прищики. Більшість з нас знає, наскільки небезпечний ультрафіолет, але все одно прагнуть виглядати добре завдяки загару. Якщо ви будете присвячувати засмазі під сонцем або в солярії довгий час це звернеться в не дуже хороші для вас наслідки. Шкіра буде старіти швидше, проявляться нові зморшки, зруйнується колаген, шкіра позбудеться потрібної їй вологи і втратить колишній тонус. Але все цього можна уникнути, якщо ви правильно підберете сонцезахисний крем, купите якісні окуляри, не забудете про панамі або кепці з великим козирком.

Якщо користуватися сонцезахисним засобом, засмага безпечний. Коли шкіра загоряє, в ній відбуваються особливі зміни. Будь загар небезпечний. Сонцезахисний крем повинен захищати від ультрафіолетових променів типів А і В і мати ступінь захисту SPF не менше 15 (не менше 30 для людей, які раніше перенесли рак шкіри). Наносите крем приблизно за годину до виходу на вулицю, потім кожні дві години (частіше, якщо ви купаєтеся у водоймі).

Захисний крем рятує від раку шкіри. Твердження, що потужний крем від засмаги це все, що потрібно для повного захисту від сонця, - міф. Так, крем рівня 30 забезпечить достатній захист, однак тільки від одного типу променів - UVB (короткі ультрафіолетові промені, що викликають опіки). Але є інші промені - UVA, вони глибше проникають під шкіру. І приводять до утворення зморшок, а також можуть викликати рак. Багато виробників стверджують, що їх креми захищають як від UVB, так і від UVA. Але доповідь ВООЗ ставить під сумнів цю тезу: "Через відсутність чітких критеріїв оцінки ефективності перевірити дію променів UVA поки не представляється можливим ...".

Показник SPF, який вказується на сонцезахисних засобах, показує ступінь захисту вашої шкіри. Сонячне випромінювання буває двох типів: UVB, який відповідає за загар і опіки, і UBA, який відповідає старіння шкіри. Зазначений індекс SPF відповідає тільки за UBV випромінювання. Для надійного захисту шкіри від прямих сонячних променів краще придбати крем, у складі якого будуть входити компоненти, що блокують UVA випромінювання.

Потрібно користуватися сонцезахисним кремом щодня. Сонцезахисний крем потрібно наносити кожен раз, коли вам належить провести на відкритому повітрі довше 10-15 хвилин. Сонце діє на вас і тоді, коли ви ведете машину або сидите в приміщенні поряд з вікном. Крему з зволожуючими компонентами або кошти у формі спрею зручніше в застосуванні. Ультрафіолетові промені проникають крізь хмари, тому сонцезахисні засоби потрібні також взимку і в хмарні дні.

Зволожуючий і сонцезахисний крем повинні використовуватися в комплексі. Наносити два крему одночасно - занадто, так як до складу сонцезахисного крему вже входить зволожуючі компоненти. Якщо у вас нормальний або жирний тип шкіри, то рекомендується використовувати або сонцезахисний крем або тонік для обличчя. При сухій шкірі спочатку наносите зволожуючий крем, дайте йому час для засвоєння, і тільки потім нанесіть сонцезахисний. Бажано використовувати сонцезахисний крем в будь-яку погоду, так як сонце світить завжди, навіть в самий похмурий день.

Крім сонцезахисного засобу потрібно використовувати й інші заходи захисту від сонця. Сонцезахисний крем корисно поєднувати з носінням капелюха або парасольки. Сонце особливо агресивно з 10 до 16 годин, тому постарайтеся в ці години перебувати в тіні.

Сонячні ванни викликають захворювання очей. Це дійсно так. Сонце у великих дозах вкрай негативно впливає на сітківку ока. Саме тому на сонці людина примружує очі - це вироблений тисячоліттями еволюції рефлекс. Використовуйте якісні сонцезахисні окуляри і широкополі капелюхи під час сонячних ванн.

Парасольки рятують від обгорання. На жаль це не так. Парасольки як і тінь від рідкісних пальм на пляжі не дають достатнього захисту - розсіяний ультрафіолет дістане вас і в тіні пляжної парасольки. Не сподівайтеся на парасольку. Дивіться на годинник і використовуйте захисні засоби.

Люди зі смаглявою шкірою захищені від шкідливого впливу сонця. Неправда. Шкіра смаглявих людей теж може зіграти і обгорати, вони теж можуть захворіти раком шкіри.

Засмагати необхідно, так як при цьому в організмі виробляється вітамін D. Щоб отримати адекватну дозу вітаміну D, досить двічі в тиждень провести 15 хвилин на вулиці з відкритим обличчям і руками. Вітамін D міститься в мультивітамін, молоці та інших продуктах.

Засмагати можна до почервоніння шкіри і тільки потім ховатися в тінь. Насправді ж хоч сонячний опік і є своєрідною сигналізацією, але вона спрацьовує через п'ять годин після "злому". До цього часу клітини шкіри давно і сильно пошкоджені. А тому ховатися в тінь потрібно ще до того, як шкіра почервоніє.

Якщо більше їсти моркви, то можна швидше засмагнути. Морква не робить ніякого впливу на колір шкіри (що, звичайно ж, не означає, що вона марна: багата бета-каротином, вона є чудовим антиоксидантом і уповільнює процес старіння).

Надмірне захоплення засмагою призводить до раннього старіння шкіри. На жаль це правда. Ви можете переконатися в цьому, якщо порівняйте стан шкіри на відкритих ділянках (обличчі і руках) з шкірою на ділянках, закритих одягом.

Жінкам не можна засмагати "топлес". Всупереч поширеній думці сонячні промені не роблять ніякого прямого впливу на тканину молочної залози. Єдиною небезпекою є сонячний опік сосків і ареол (околососкового поля), який може призводити до лущення шкіри соска, тріщинах соска, викликати фурункули шкіри і навіть запальні зміни молочної залози. Опіки сосків часті ще й тому, що при засмагу "топлес" соски зі зрозумілих причин частіше опиняються поза тіні.

Кiлькiсть переглядiв: 242