Вправи для підвищення інтелекту

Як стати розумнішим? У цьому допоможуть нові наукові досягнення. Вчені дають практичні рекомендації, які нескладно виконувати у побуті, але, на жаль, розвіюють міфи про їжу, яка нібито підсилює інтелект.

Найбільш багатообіцяючим є відкриття, що коефіцієнт IQ можна підвищити. "Довгий час вважалося, що з раннього дитинства IQ залишається більш-менш незмінним", – нагадує автор. Однак, якщо вірити статті опублікованій у журналі Nature, IQ за чотири роки може зрости на 21 пункт або знизитися на 18. Різниця колосальна: наприклад, 110 пунктів – це "середньостатистичний інтелект", а 130 – "обдарованість", роз’яснює Кеті Прайс з Університетського коледжу в Лондоні, яка керувала дослідженнями.

У дослідженнях Прайс брали участь особи 12-20 років. Однак сама Прайс вважає, що результати її досліджень вірні для людей різного віку. Справа у тому, що недавно вчені виявили: мозку властива "нейропластичність", він створює нові нейрони навіть у віці старше 60-70 років.

У зв’язку з цим автор нагадує, що поліпшення сенсорно-рухових здібностей може поліпшувати когнітивні. "Навчіться в’язати, розбиратися у класичній музиці або жонглювати: можливо, так ви підвищите свій IQ", – радить вона.

Інше несподіване відкриття було зроблено у 2008 році: виявляється, короткочасна пам’ять – опора загального рівня інтелекту. Вчені під керівництвом Сюзан Джеглі з Мічиганського університету тренували дорослих добровольців виконувати важкі завдання на розвиток короткочасної пам’яті. Чим довше учасники практикувалися, тим кращими ставали їх здатності логічно мислити і вирішувати завдання.

Ще один спосіб підняти IQ – покращити здатність мозку зосереджуватися, рекомендує видання. Деяким допомагають препарати-стимулятори, що підвищують рівень допаміну. За даними дослідників, пам’ять і здатність переключати увагу розвиваються у геймерів. Допомагає і пристрасний інтерес: якщо ви байдужі до того, що читаєте, бачите або чуєте, то воно зітреться з вашої пам’яті.

На думку видання, тренувати мозок не так уже й важко. "30-хвилинна прогулянка 5 разів на тиждень стимулює вироблення білка BDNF – нейротрофічного фактора мозку, який підживлює створення нових нейронів і синапсів в процесі навчання", – йдеться у статті.

Денний сон після завдань, стомлюючих гіпокамп, не просто відновлює розумові здібності, але й може їх поліпшувати, виявили психолог Метью Уокер і його колеги з Каліфорнійського університету в Берклі. Компанії Nike і Google правильно роблять, що надають співробітникам спеціальні кімнати для "тихої години", зауважує автор. Уокер зробив висновок, що уві сні гіпокамп переносить інформацію у довготривалу пам’ять. У результаті інформація краще запам’ятовується, а здатність сприймати свіжу інформацію поліпшується.

Навіть без сієсти мозок знаходить спосіб розслабитися – віддається мріям або перестає мислити. Вчені з японського університету Тохоку виявили: чим активніше кровопостачання у "білих клітинках" мозку в момент відпочинку, тим швидше і краще людина видає новаторські ідеї, пише журнал, посилаючись на публікацію у листопадовому номері PLoS One. "Відкладіть смартфон і дайте своєму мозку побайдикувати", – радить автор.

Як показало дослідження, опубліковане у Nature Neuroscience, для підвищення проникливості служить кофеїн. У щурів після уколів кофеїну стають активнішими зв’язки нейронів у гіпокампі, що покращує навчання і запам’ятовування.

Найкраще перевірена стратегія – одночасно найважча: вивчити іноземну мову. Вільне володіння двома мовами спонукає префронтальну кору активніше працювати, що покращує вміння вирішувати задачі, перемикати увагу і відтягує на 5 років появу старечого недоумства, виявила Еллен Бялісток з Йоркського університету (Канада).

А чи є спеціальна дієта для порозумнішання? На жаль, у 2010 році дослідники з Duke Evidence-Based Practice Center зробили висновок, що розхвалені рецепти не діють. Харчові добавки з вітамінами B6, B12 і E, а також фолієва кислота ніяк не впливали на збереження когнітивних функцій, не кажучи вже про їх поліпшення. Середземноморський раціон харчування (риба, фрукти, овочі, оливкова олія) теж нічого не дає. Правда, є дані, що куркума і гранатовий сік можуть покращувати пам’ять або інші когнітивні функції.

Виходячи з усього вищевикладеного, журнал формулює рецепт як порозумнішати: "Мнемонічні вправи, стимульовані кофеїном та розбавлені здоровим сном і аеробікою, вправи для поліпшення уваги на комп’ютері, читання, спостереження і робота з довгими перервами для відпочинку мозку".

Джерело: www.thedailybeast.com

Кiлькiсть переглядiв: 168