Сучасне суспільство не сприяє розвитку самовладання.

Від дорослих можна почути: "Роби що хочеш", - пише психолог Девід Уолш.- Всі кому не наполегливо радять нам дати волю своїм поривам і бажанням ».

Навчайте самовладанню якомога раніше. В ході одного експерименту дослідники давали чотирирічним малюкам зефір і говорили: «Ти можеш відразу з'їсти один зефір, а можеш трохи почекати - і тоді в нагороду за терпіння отримаєш ще один». Через кілька років, коли ці діти закінчували школу, виявилося, що ті з них, хто в чотири роки проявив самовладання, були успішнішими в емоційному і соціальному плані і вчилися набагато краще, ніж ті, хто відразу з'їв зефір.

Якщо не вчити дитину самовладанню, це може погано скінчитися. Дослідники вважають, що пережитий досвід може викликати зміни в синапсах головного мозку дитини. Психолог Ден Кіндлон стверджує, що, «якщо ми занадто балуємо своїх дітей, не вчимо їх чекати своєї черги, відкладати задоволення і боротися зі спокусами, нейронні зміни, що сприяють формуванню сильного характеру, можуть так і не статися» .

Корисні поради

Особистий приклад. А у вас є самовладання? Чи бачить ваша дитина, як ви лізете без черги в магазині, перебиває інших під час розмови або виходите з себе, коли стоїте в пробці? «Найпростіший спосіб допомогти дитині розвинути самовладання - проявляти його самому», - пише психолог Кіндлон. Нехай нечестя викликає у вас огиду, тримайтеся добра.

Говоріть дитині про можливі наслідки. Поясніть дитині, чому корисно стримувати свої емоції і чим може обернутися нестриманість. Якщо ваша дитина злиться через те, що його образили, запитайте його: «Якщо ти даси здачі, допоможе це чи зашкодить? Чи є кращий спосіб вирішити цю ситуацію, наприклад порахувати до десяти, щоб заспокоїтися? Або просто піти. Адже що людина посіє, те й пожне.

Заохочуйте дитину. Хваліть дитину, коли вона проявляє самовладання. Поясніть їй, що, хоча пригнічувати свої емоції не завжди легко, це ознака сили і «повільний на гнів краще сильного».

Пограйте в рольові ігри. Наприклад «Як би ти вчинив?» Або «Хороший вибір, поганий вибір». Обговоріть можливі ситуації і покажіть за допомогою сценок, як правильно і як неправильно вчинити. Підключіть фантазію: використовуйте ляльок, малюнки або придумайте щось ще, щоб зробити заняття цікавим і корисним. Ваша мета - допомогти дитині зрозуміти, що проявляти самовладання набагато краще, ніж бути нестриманим.

Будьте терплячі. Тому не чекайте, що ваші діти одразу почнуть проявляти самовладання. «Це довгий шлях, на якому вас чекають злети і падіння», - наголошується в книзі «Навчайте свою дитину правильно» (Teach Your Children Well). Проте зусилля варті того. У тій же книзі говориться: «Якщо дитина навчилася стримувати себе, у нього набагато більше шансів утриматися від наркотиків у дванадцять років або від сексу в чотирнадцять».

Кiлькiсть переглядiв: 478