МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ. Відділ цивільного захисту у м. Орджонікідзе ГТУ МНС у Дніпропетровській обл. інформує: ЕКСПРЕС-ІНФОРМАЦІЯ

Керівництво Головного територіального управління МНС у Дніпропетровській області занепокоєне кількістю нещасних випадків на воді, які спостерігаються з настанням зимової відлиги.

Торік холодної пори року на озерах, річках та ставках Дніпропетровської області втратили життя 12 осіб, у тому числі 2 дитини, врятовано 8 осіб, у тому числі 6 дітей.

Вже з початку цього року на водоймах області врятовано дві людини. Так, 4 січня до служби порятунку 101 м. Дніпропетровськ надійшло повідомлення про двох чоловіків, що дрейфують на відколовшийся крижині вздовж акваторії річки Дніпро. Оперативно прибулий на місце події рятувальний підрозділ на спеціальному катері на повітряній подушці «Марс-700» зняв двох чоловік з дрейфуючої крижини. Як з’ясувалось, чоловіки виявились завзятими прихильниками зимової підлідної риболовлі і черговий раз, попри численні застереження рятувальників, вийшовши на лід опинилися в його полоні, через що й потребували негайної допомоги.

Головне територіальне управління звертає увагу жителів регіону на те, що необхідно бути особливо обережними на зимових водоймах.

Відправляючись на прогулянку кригою, насамперед пам’ятайте про те, що кількість морозних днів не гарантує міцність льодового покриву. Визначити реальну товщину (а отже й безпечність) льоду можна лише пробуривши лунку: для переправи одного пішохода безпечною вважається лід завтовшки не менше 5-7 см; для влаштування ковзанки на кілька осіб – 10-12 см.; 35-55 см - для переправи вантажного автомобіля, 40-60 см – для трактора.

Перевіряти товщину льоду ударами ніг не тільки не ефективно, а й небезпечно – можна провалитися.

Пам’ятайте: вирушати на водойми поодинці небезпечно. З тієї ж причини не варто виходити на лід у нічний час.

Перетинаючи замерзлу водойму, будьте обережними, уважно слідкуйте за крижаною поверхнею, обходьте ділянки, вкриті товстим прошарком снігу (під снігом лід завжди тонший). Небезпечними також є місця із швидкою течією; де є виток води, джерела, струмки й теплі стічні води підприємств. Слабша крига і там, де є вмерзла рослинність - кущі, дерева, очерет, водорості. Особливо обережно спускайтеся з берега - лід може нещільно прилягати до суходолу чи мати тріщини.

Пересуваючись по льоду, слідкуйте один за одним з відстані 5-6 метрів, будьте морально і практично готовими надати необхідну допомогу людині, яка рухається попереду.

Малогабаритні вантажі транспортуйте на санках або інших засобах із достатньою площею опори, на мотузці завдовжки 1-3 метри.

Перетинаючи водойму на лижах, краще користуйтеся прокладеною раніше лижнею, а за її відсутності – цілиною. Перш, ніж почати рух, відстібніть кріплення лиж та зніміть петлі лижних палиць із рук. Якщо є рюкзак або ранець, візьміть його на одне плече. Перший лижник повинен ударами палиць перевіряти міцність льоду та контролювати його стан.

Риболовля

Не було року, щоб у екстремальних ситуаціях не опинялися рибалки. Зимова підлідна риболовля вимагає суворого дотримання правил безпеки, тому підлідний лов риби має узгоджуватись з найближчою береговою рятувальною станцією, і без її дозволу ніхто, в тому числі й рибалки-любителі, не має права виходити на лід.

У будь-якому випадку необхідно дотримуватись нескладних правил безпеки. По-перше, не слід пробивати поруч багато лунок - відстань між ними має бути 5-6 метрів. Не можна збиратися великими групами на одному місці та ловити рибу поблизу вимоїн (навіть якщо там клює найкраще). Не свердліть лунки на переправах, а також занадто далеко від берега. В ідеалі непогано мати рятувальний жилет. Верхній одяг - важкі кожухи та бушлати - тримайте розстебнутими чи, принаймні, не затягуйте їх пасками, щоб у разі небезпеки можна було їх легко позбутися.

Для непередбачуваних випадків обов’язково майте при собі міцну мотузку завдовжки 12-15 метрів з петлею на одному кінці й вантажем вагою 400-500 г на іншому, дошку або велику гілку.

Якщо біда трапилася

Якщо лід почав тріщати, з’явилися характерні розломи, негайно повертайтеся назад своїми слідами. Не біжіть, виходьте повільно, не відриваючи ступні від криги.

Якщо вже провалилися під лід – не панікуйте. Широко розкиньте руки по краях льодового пролому і утримуйтеся від занурення з головою. Намагайтеся не обламувати лід і без різких рухів вибирайтеся на його поверхню, наповзаючи грудьми чи спиною. Допомагайте собі, як при плаванні, ногами. Вибравшись на лід, відкотіться від лунки, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду таким чином перевірена. Поводьтеся обережно до самого берега, як би холодно вам не було, не поспішайте – вдруге вам може не вистачити сил на боротьбу. І тільки коли ступите на тверду землю, біжіть у тепло, або щоб зігрітися.

Якщо на ваших очах під лід провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу – це її підбадьорить. Оскільки ви у певній безпеці, маєте думати і реагувати швидко та послідовно, підтримуючи постраждалого зваженими порадами. Візьміть лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них до ополонки, широко розкидаючи при цьому руки. Добре, якщо ви одягнете рятувальний жилет. До самого краю ополонки не підповзайте, а киньте потопаючому з відстані 3-4 метрів пасок, шарф, мотузку або протягніть лижу, дошку і поволі витягуйте його на лід. Якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому. Дійте рішуче і не гайте часу – у крижаній воді людина швидко мерзне, мокрий одяг тягне її на дно. Надавши допомогу, повзіть разом з постраждалим з небезпечної зони. Якщо ситуація дуже складна, зателефонуйте на 101 – у Народну службу порятунку, і вам допоможуть рятувальники-фахівці.

Перша допомога при переохолодженні

Здоров’я, а, можливо, й життя постраждалого залежатиме від того, чи надасте ви йому першу допомогу вчасно. Насамперед, викличте „Швидку”; поки вона їхатиме, поступово відігрівайте постраждалого: замініть мокрий одяг на сухий, загорніть людину в ковдру; не намагайтеся зігріти тіло постраждалого надто швидко, особливо занурюючи його в теплу воду, - швидке зігрівання може викликати проблеми із серцево-судинною системою. Можна прийняти теплий душ, повільно підвищуючи температуру води.

Якщо постраждалий у свідомості, дайте йому теплого чаю, молока, однак не кави - вона може викликати порушення у системі кровообігу. Спиртні напої пити теж не варто, а от розтерти горілкою кінцівки – не завадить. Можна також розтерти тіло постраждалого вовняною тканиною, щоб покращити кровообіг. Одягніть постраждалого у бавовняні речі, якщо є можливість, прикладіть до тіла теплі предмети (грілку чи пластикові пляшки з теплою водою).

Щоб не застудитись

Тривале перебування на холоді, що трапляється з рибалками, любителями масових гулянь, яких особливо багато взимку, та людьми, які працюють на вулиці, сприяє застуді. Якщо ви плануєте довгий час перебувати на вулиці, подбайте про теплий та зручний одяг і взуття.

Одягайтеся, як «капуста»: чим більше светрів та штанів, тим довше зберігатиметься тепло. Обов’язково одягайте шарфи та шапки, на руки - теплі рукавички, на ноги - шкарпетки. Якщо замерзнуть ноги - перехолодження не минути. Якщо у ваших планах, скажімо, рибалка, чи вам доведеться працювати на вулиці цілий день – краще одягнути на ноги спочатку вовняні шкарпетки, а зверху бавовняні. Вовна подразнює рецептори стопи, посилює кровообіг у ступнях і зігріває їх, а бавовна зберігає це тепло. Взуття повинно бути теплим, та в жодному разі не тісним.

У морози, перед виходом на вулицю, змазуйте шкіру жирним кремом - це захистить її від холоду. Губи змащуйте гігієнічною помадою. Через 1-1,5 години грійтесь у теплому приміщенні, або постійно рухайтесь, дбайте, щоб не промокло взуття. Допоможе зігрітись тепле молоко, чай із лимоном, але не кава.

Якщо йдете на вулицю, не пийте трав’яних настоїв, бо вони мають потогінну дію і ви швидко спітнієте, а потім замерзнете. Не вживайте спиртного на морозі, бо спочатку судини розширюються, а потім звужуються – таким чином, уповільнюється кровообіг, сприяючи переохолодженню. Не куріть на морозі, бо нікотин теж звужує судини - людина ще більше мерзне. Їжа повинна бути гарячою та калорійною. Дітей до одного року не можна виводити на мороз нижче 15 градусів за Цельсієм.

Дотримуйтеся цих простих правил і все буде добре! Нехай природа радує білим снігом, морозом, приємними сонячними променями. А зимові розваги принесуть вам та вашій родині чудовий настрій та задоволення.

Відділ цивільного захисту у м. Орджонікідзе

Кiлькiсть переглядiв: 174