Повернутися до звичайного режиму

230 років з дня народження Стендаля

Анрі Марі Бейль, якого весь світ називає просто Стендаль, народився 23 січня 1783 року у Франції. Його батько працював адвокатом, а мати померла, коли синові виповнилося всього сім років. Фактично матір хлопчику замінила його тітка Серафі, проте Анрі завжди відчував брак тепла і любові з її боку. Та й батько не балував його своєю увагою, тому хлопчик проводив багато часу з дідом Анрі Ганьоном.

У школу Анрі пішов лише в 13-річному віці, але робив у навчанні помітні успіхи. Йому навіть пророкували велике майбутнє в галузі математичних наук, тому в 1799 році Стендаль вирішив вступити до Політехнічної школи в Парижі. Але з цим задумом майбутнього письменника збіглися події державного перевороту, під час якого до влади прийшов Наполеон. Це настільки захопило юнака, що він отримав звання сублейтенанта і переїхав до Італії.

Геніальний талант письменника всі могли помітити вже з виходом роману Стендаля «Расін і Шекспір». Автор поставив настільки високу планку в психологічному реалізмі, що перевершити його у майстерності слова не зміг ніхто.

Одним із найвідоміших романів Стендаля можна назвати «Червоне і чорне». Помер видатний письменник в 1842 році через тривалу хворобу.

Кiлькiсть переглядiв: 467