Дослідницька робота учнів з природознавства та біології під час зимових канікул. (Вчитель- консультант Собіщанська В.І.)

Що ми знаємо про кисень, будучи простими людьми, а не вченими?

Поглиблюючи свої знання з курсу «Природознавство», а саме, з теми «Повітря», творча група учнів 5 класу під час зимових канікул проведела теоретичне дослідження цікавих фактів про кисень, що глибоко вразило юних дослідників.

Що це найважливіший і найпоширеніший елемент на Землі, у вільному вигляді представлений як газ.

Перші згадки про цю унікальну речовину зустрічаються в рукописах китайського алхіміка Мао Хоа ще у VІІІ столітті. Також встановлено факт, що свого часу Л. да Вінчі вивчав хімію кисню, не підозрюючи тоді, що він є елементом.

Офіційно першовідкривачем кисню вважається британський натураліст Джозе Прістлі, який влітку 1774 провів експеримент, розклавши оксид ртуті. Але трьома роками раніше шведському вченому К. Шеєле вдалося виділити кисень шляхом розкладання оксиду азоту. Про свою наукову знахідку він цілком повідав світу, виклавши всю інформацію в книзі. Однак паперове видання було випущено надто пізно — лише в 1777 р, і Шеєле небув привласнений статус першості відкриття.

Також велика заслуга в дослідженні кисню і таких діячів, як П’єра Байена, який назвав елемент «пружним флюїдом» і визначивдеякі його властивості, і А. Лавуазьє, який пояснив функцію кисню в процесі горіння і дихання.

Вся зелень планети за один тільки рік утворює приблизно 3000000000000 тонн кисню. Проте його вміст у атмосфері складає на сьогоднішній день 21% (у містах-мегаполісах і зовсім 18%), в той час як кілька мільйонів років тому концентрація була майже в 2 рази вище — 37-40%. Кількість кисню в повітрі нижче 8% вважається загрозою для життя.

За рік одне дерево може виробляти до 125 кг. кисню. Цього цілком достатньо, щоб забезпечити свіжим повітрям 2-х чоловік.

Якщо наша планета позбудеться кисню хоча б на кілька секунд, то відбудеться безліч страшних явищ: денне небо відразу потемніє, земна кора почне лопатися, вода перетвориться на пару (водень просто стане газоподібним), бетонні споруди перетворяться на руїни. А все тому, що кисень — важлива складова всього перерахованого.

А ось якщо концентрація кисню в повітрі збільшиться в рази, то всіаеробні організми, у тому числі і людина, загинуть від гіпервентиляції, дерева продовжать горіти, навіть якщо буде дощ.

На думку вчених, підвищений вміст кисню в атмосфері сприяв свого часу (300 мільйонів років тому) збільшенню в розмірах земноводних і комах.

Рибам не потрібно великої кількості кисню. Але мало хто знає, що і серед них є «привереди», наприклад, короп. Йому потрібна киснева концентрація мінімум 4 мг / л. Карась же, навпаки, вважається найменш прискіпливим, тому він добре приживається навіть в зарослих та замулених водоймах.

Майже в 2/3 тіла людини розташовується кисень. Він «подається» в органи через кровоносну систему. Однак рогівка очей — та єдина частина, яка отримує елемент безпосередньо з повітря.

Кисень отримав визнання в медицині й косметології. З ним надають допомогу хворим на серцево-судинні захворювання, гіпоксію різного походження, бронхіальної астму, під час шоку й задухи. Також для зміцнення імунної системи й профілактики багатьох недуг можуть застосовуватися кисневі коктейлі.

Косметична спрямованість цієї речовини полягає в омолоджуючому ефекті, поліпшенні стану шкіри, підвищенні її еластичності й тонусу. Досягається результат різними способами, наприклад, з використанням кремів, масок, збагачених киснем, мезотерапією на основі того ж елементу.

З яким фруктом у нас асоціюються зима, і, особливо, Новий Рік?

Юні біологи 6-х класів досліджували найпоширеніший новорічний продукт – мандарини. Ось такими фактами вони хочуть поділитися з вами:

Більшість дадуть відповідь, не замислюючись: мандарини! Ці помаранчеві солодкі фрукти так схожі на сонечко, якого всім не вистачає в зимові місяці. Однак що ми знаємо про мандарини, крім того, що вони досить смачні й багаті вітамінами?

1. Зазвичай в наших магазинах продають гібриди мандарин з іншими фруктами, наприклад, з апельсинами, грейпфрутами, лимонами. На етикетках тоді зазвичай пишуть «танжерин», «клементин», «тангора».

2. Чим менший мандарин, тим він солодший. Найсолодший сорт — клементин. Найкрупніший, він же і з відчутною кислинкою - сантра.

3. Для того, щоб мандарини довше зберігалися, їм потрібно забезпечити температуру не вище 6 градусів. Ідеальне місце — нижня полиця холодильника.

4. Мандарини не тільки смачні, але й володіють цілющими якостями. Сік цих фруктів згубно діє на гельмінтів, піднімає імунітет дітям і дорослим.Шкірка мандарин застосовується в приготуванні гірких настоянок, як засіб, що підвищує імунітет. У косметології використовують лосьйон з висушених шкірок для протирання жирної шкіри.

5. Ефірне масло мандарина здавна використовується в ароматерапії для підняття настрою і набуття життєвого тонусу.

6. У подорожах екзотичними країнами непогано вживати мандариновий сік до прийняття їжі. Це є дієвим профілактичним засобом дизентерії та кишкових інфекцій.

7. Незважаючи на всю користь мандарин, потрібно пам’ятати, що в усьому потрібна міра!

Ці фрукти у великій кількості можуть подразнювати слизову шлунка, що протипоказано при гастриті.

Технологія та обладнання для електричного зварювання м'яких живих тканин, розроблена фахівцями НАН України спільно з установами медичного профілю і блискуче зарекомендувала себе в медичній практиці зацікавила восьмикласників. Її переваги, порівняно з традиційною хірургією, — скорочення часу оперативного втручання, проведення безкровних операцій, скорочення післяопераційного періоду при значному обмеженні використання знеболювальних препаратів. Технологія виконується без застосування шовних матеріалів, що дозволяє уникнути запальних процесів. Істотно скорочується період перебування хворих у лікарні та їхньої післяопераційної реабілітації. Уже освоєно понад 150 різних хірургічних методик, успішно виконано майже 200 тис. хірургічних операцій у таких галузях, як загальна та абдомінальна хірургія, травматологія, пульмонологія, проктологія, урологія, мамологія, оториноларингологія, гінекологія, офтальмологія тощо (25—30 тис. операцій щорічно). На сьогодні можливості технології розширено для використання з'єднання різнорідних тканин кишково-шлункового тракту, офтальмологічних та нейрохірургічних оперативних втручань.

/Files/images/IMG_3485.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 511