Свято Водохреща

Сьогодні, 19 січня святкується завершальне свято циклу новорічно-різдвяних свят - Водохреща. Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. У цей день у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Віддавна в народі посвячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що водохрещенська вода не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.

За давньою традицією, церемонія освячення води відбувалася просто неба, на берегах річок, струмків, озер. Ще напередодні Йордана, з льоду вирубували великий хрест ("йордан") і ставили його поруч з ополонкою. Скульптурне зображення хреста встановлювали вертикально і нерідко обливали буряковим квасом, від чого воно набирало червоного кольору. Було прийнято також прикрашати хрест барвінком і гілками сосни.

Після Водохреща розпочинався новий весільний сезон, який тривав до Великого посту. Це був час веселощів і дозвілля. Молодь збиралась на вечорниці, сім'ї влаштовували складчини та ходили один до одного в гості з метою наблизити весну.

Прикмети на водохреща

- на Водохрещi день ясний – хліба будуть чисті, а якщо похмурий – буде у хлібі повно "сажки";

- іде лапатий сніг–на врожай.

До Водохрещ жінки намагалися не полоскати у воді білизни, бо "там чорти сидять і можуть вчепитися". Натомість дівчата в посвячену воду клали калину чи коралі і вмивалися, аби щоки були рум'яними. Загалом до Водохрещ протягом всіх свят жінки не ходили по воду, це мали робити лише чоловіки.

Особливістю другого Святвечора є те, що тільки в цей день та наступного – у день Водохреща – у всіх православних церквах освячують воду. Такий обряд відбувається всього лише двічі на рік. Християни вірять, що освячена вода буде завжди помічною, адже має цілющі властивості. Вона також обов’язково повинна стояти на столі у Святвечір.

Щоб у домі завжди був порядок і спокій, свяченою водою прийнято окропити кожен куточок будинку, випити по ковтку і вмитися нею всім членам сім'ї, а також дати живності, яка є у господарів. Така вода має особливу силу й цілющість. Водохресною водою лікують рани, вона допомагає відвернути будь-яке лихо.

Кiлькiсть переглядiв: 365