Увага: грип!

Грип - це важка вірусна інфекція, яка не щадить ні дорослих, ні дітей незалежно від їх віку і національності. До цього захворювання багато хто ставиться дуже легковажно, але ж його супроводжує висока смертність, особливо великі ці показники серед малюків і літніх людей. Щорічно епідемія грипу вражає до 15% жителів нашої планети, а сумарно протягом життя кожен з нас втрачає на боротьбу з цією інфекцією близько року!

Згідно зі статистикою, грип та ГРВІ - найпоширеніші інфекційні захворювання, тільки в Росії відзначають від 27,3 до 41,2 млн. інфікованих на рік.

Медики поділяють грип на категорії залежно від тяжкості захворювання.

Вірус грипу А є джерелом захворювань середньої або сильної тяжкості, тому що схильний до швидких генетичних змін і мутацій. Саме він - причина пандемій і важких епідемій, в тому числі у деяких видів тварин.

Вірус грипу В викликає більш легку форму захворювання, і, хоча теж здатний змінювати свою антигенну структуру, не ; викликає пандемії і зазвичай є причиною локальних спалахів та епідемій.

Вірус грипу С найбільш щадний з усіх різновидів, не викликає небезпечних наслідків, не призводить до пандемії і найчастіше виникає у ; дітей.

Найбільша небезпека грипу полягає в тому, що він здатний швидко змінюватися і легко передаватися повітряно-крапельним шляхом, через пил, брудні руки або погано оброблену їжу. Поширення інфекції через кров відбувається блискавично.

До початку появи гострих симптомів може пройти від 1 до 5 днів - такі середні терміни інкубаційного періоду. На хід і тяжкість хвороби можуть вплинути загальний стан організму на момент епідемії, вік людини, імунітет до цього типу вірусу.

При легкій формі грипу захворювання протікає зі слабко виражені симптомами, нормальною або невисокою температурою.

При середньотяжкій формі грипу відзначається підвищення температури до 38,5-39,5 ° С, спостерігаються інтоксикація, рясне потовиділення, слабкість, світлобоязнь, суглобові, м'язові, головний біль, сльозяться очі, гіперемія м'якого піднебіння і ; задньої стінки глотки, гіперемія кон'юнктив, респіраторні симптоми, ураження гортані і трахеї, сухий (рідко - вологий) хворобливий кашель, біль за грудиною, нежить, абдомінальний синдром, болі в животі.

Важка форма грипу характеризується високою температурою до 40-40,5 ° С, а до симптомів, характерних для среднетяжелой форми грипу, з'являються ознаки енцефалопатії (психотичні стани, судомні напади, галюцинації), судинні розлади (носові кровотечі, точкові геморагії на ; м'якому небі) і блювота.

Якщо захворювання протікає без ускладнень, то при своєчасному лікуванні симптоми пройдуть через 5-10 днів, а лихоманка - ще раніше. Температура, як правило, тримається 2-4 дні. Не варто дивуватися, якщо після хвороби протягом 2-3 тижнів все ще будуть проявлятися стомлюваність, слабкість, головний біль, дратівливість, безсоння та ін

Чим небезпечний грип?

Грип небезпечний ускладненнями, а вони не змусять себе чекати, якщо хворому не була надана своєчасна допомога. Найбільш характерні ускладнення після грипу:

- Пневмонія. Захворювання небезпечне і входить до шістки хвороб з летальним результатом (близько 5 %).
- Вторинні бактеріальні інфекції - риніт, синусит, бронхіт, отит.
- Запальні серцево- судинні захворювання - міокардит і перикардит. Частіше спостерігаються у осіб похилого віку.

- М'язові захворювання - міозит та ін
- Поперечний мієліт (запалення спинного мозку).
- Менінгіт і енцефаліт.
- Бактеріальна інфекція - пневмококова, гемофільна, стафілококова.
- Загострення хронічних захворювань.

Що допоможе в боротьбі з грипом?

На сторожі вашого організму завжди стоїть імунна система. Відповідно, чим вона сильніша, тим довше організм зможе чинити опір грипу, а в разі захворювання легше буде протікати хвороба і швидше за період відновлення. І, тим не менш, головне завдання - уберегтися самим і допомогти захиститься близьким від цього грізного і непрошеного "гостя", який стукає у наші двері. Для початку достатньо дотримуватися найпростіші правила:

1. Використовувати ватно-марлеву пов'язку (маску). В останні роки дедалі частіше в транспорті і на вулиці можна побачити людей у ??масках, це вірне рішення, хоча воно не є надто результативним при боротьбі з грипом, і принесе гарні результати тільки в комплексі з іншими заходами профілактики.
2. Дотримуватися правил гігієни. Простіше кажучи, мийте руки! Дослідження показали, що руки не менше 300 разів на день контактують зі слизовими носа, очей і рота, а отже, є потенційними джерелами зараження.
3. Скорочення контактів з джерелами інфекції. При епідемії захистите себе і близьких від контактів з інфікованими особливо в замкнутих приміщеннях, проводьте якомога більше часу на свіжому повітрі.

Загальнозміцнюючі заходи
1. Загартовування. При охолодженні воно нормалізує функцію дихальних шляхів і знижує дозу вірусу. Тільки приступати до загартовування потрібно грамотно, поступово знижуючи температуру води (прізакаліваніі водою) або повітря (прізакаліваніі з використанням повітряних ванн), інакше ризикуєте простудитися, а не зміцнити організм.
2. Полівітаміни. Комплекс повинен містити добову дозу вітамінів С, антиоксидантів, інших важливих вітамінів і мінералів. Це поєднання допоможе побудувати надійний бар'єр, що захищає ваш організм від хвороб, в тому числі від грипу. Але важливо, щоб вітамінні комплекси були високоякісними, тобто проведеними з якісних і добре очищених компонентів, відомими виробниками. Вони повинні містити найбільший перелік вітамінів і мінералів.
3. Часник. Для профілактики в період епідемій грипу і простудних захворювань його можна приймати по 2-3 зубчики щодня.

Додаткові заходи для вас і ваших близьких
1. Два рази на день промивайте передні відділи носа з милом.
попестіть горло розчинами марганцівки, фурациліну, соди, ромашки.
2. Промивайте порожнину носа настоєм цибулі з медом (цукром) за допомогою піпетки.
3. Проводьте інгаляції.
4. Застосовуйте теплі ножні ванни з гірчицею.
5. Побільше пийте теплих рідин - чаїв, компотів , морсів.

Це головне, що ви повинні знати про грип. Хто попереджений, той озброєний. Бажаємо вам не хворіти, відчувати себе круглий рік активними і повними сил!

Кiлькiсть переглядiв: 205