Трагічний випадок створив заповідник.

Членами НТУ «Юний еколог» (науковий керівник Собіщанська В.І.) досліджуючи розвиток заповідної справи в Україні було виявлено наступний факт, який шокував весь світ!

26 квітня 1986 - трагічний день в історії Радянського Союзу та світу в цілому. Саме в цей день сталася аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Величезні території навколо станції стали зоною відчуження. Нещодавно вчені запустили проект, мета якого - дізнатися якомога більше про фауну цього занедбаного місця. Виявляється, що наявність людей впливає на тваринний світ набагато більше, ніж радіація, адже в Чорнобильській зоні виявлено представників фауни, яких там не спостерігали вже більше століття.

За останні 30 років кількість тварин в зоні відчуження зросла в рази, а це дає підстави стверджувати, що радіація не так згубно впливає на фауну, як людське втручання.

Дослідники вважають, що саме відсутність людини стала причиною зростання популяції диких ссавців, а не радіація.

Британське видання цитує доповідь, опубліковану в журналі Current Biology. Дослідники використовували вертоліт і фіксували сліди на снігу. Таким чином, вони хотіли відстежити дику природу в зоні відчуження.

Виявилося, що в покинутий район повернулися навіть рідкісні види тварин, на зразок Європейської рисі. Вони також зафіксували появу Європейського білого ведмедя, якого не було видно в цьому районі майже століття.

У зоні також зафіксували велику популяцію вовків, дикого кабана, косуль і лисиць.

За словами професора Джима Сміта з університету Портсмунта, аварія не завдала серйозної шкоди навколишньому середовищу. "Випадок створив заповідник. Ми не говоримо, що радіація - це добре для тварин. Але люди і експлуатація ландшафту - ще гірше ", - говорить він.

Поширення диких тварин в зоні відчуження добре задокументовано. Так, в 2013 році, поліція і мисливці в Білорусії почали спеціальне полювання на вовків з зони відчуження, які здійснювали рейди у райони Гомеля.

У листопаді минулого року, дослідники облаштували 42 камери на українській стороні, щоб контролювати зростання популяції диких тварин.

Річний проект, який готується до закриття в грудні, демонструє нові зображення зникаючих видів, включаючи такі рідкісні види як зубри, ведмеді і рідкісні коні.

Кiлькiсть переглядiв: 309