Проект в 90 років

Писемність у вигляді клиноподібних рисок стала відома як клинопис.

Розшифровка клинопису була ключем до розуміння найдавніших цивілізацій Месопотамії.

У 1621 році один італійський мандрівник виявив на руїнах давньоіранського міста Персеполь невідому раніше форму писемності. У 1800-х роках археологи, що проводили розкопки в Іраку, знайшли безліч схожих написів на глиняних табличках і стінах палаців. Це були тексти, складені на мовах стародавньої Месопотамії, на яких говорили такі царі, як Саргон II, Хаммурапі, Навуходоносор II. Писемність у вигляді клиноподібних рисок стала відома як клинопис./Files/images/2013/цилиндр.jpg/Files/images/2013/клинопись.jpg

Розшифровка клинопису була ключем до розуміння найдавніших цивілізацій Месопотамії. Вчені, що працювали в цьому напрямку, незабаром відчули потребу в повному словнику аккадської мови, різновидами якої були ассірійський і вавилонський діалекти, на якому було написано багато священних сувоїв, що дійшли до наших днів.

У 1921 році за складання словника взялися працівники Східного інституту Чиказького університету , і в 2011 році, через 90 років, робота над ним була завершена. Плодом цієї багаторічної праці став єдиний у своєму роді ассирійський словник, що складається з 26 частин і містить понад 9700 сторінок. У ньому знайшли відображення мови і діалекти Іраку, Ірану, Сирії і Туреччині, поширені в період з третього тисячоліття до нашої ери по 100 рік нашої ери.

Але навіщо знадобився настільки об'ємний словник? І чому на його створення пішло так багато часу? Хто буде ним користуватися?

Особливості словника

Директор чиказького Східного інституту Джил Штайн розповідає: «Даний словник не просто перелік слів. У ньому наводиться інформація за походженням і вживання кожного слова, завдяки чому ця унікальна праця фактично є енциклопедією з культури, історії, суспільного укладу, літератури, праву і релігії Месопотамії. Це незамінний інструмент для вчених усього світу, які досліджують писемні джерела месопотамської цивілізації ».

Ще на самому початку роботи редактори словника і автори статей усвідомили, що «для правильного відображення значення кожного слова необхідно зібрати всі випадки його вживання, і не просто у вигляді окремих слів, а у вигляді текстових фрагментів, достатніх для визначення семантики слова в конкретному контексті або ситуації ». У результаті вийшов словник, який складається з цитат, узятих з клинописних текстів, і перекладів цих цитат.

Протягом останніх двох століть було знайдено незліченну кількість текстових фрагментів, що стосуються самих різних областей життя. У давнину ассиро-вавилонська, або аккадська, мова була мовою міжнародної дипломатії на Близькому і Середньому Сході. Люди, які населяли цю велику територію, створювали літературні твори, займалися торгівлею, вивчали математику, астрономію, встановлювали закони, удосконалювали ремесла і практикували свої вірування. Не дивно, що залишені ними пам'ятники писемності містять масу цінної інформації з вельми широкого кола питань.

/Files/images/2013/словарь.jpg Ці стародавні тексти малюють образ цивілізації багато в чому подібної до нашої. Меттью Столпер, професор ассиріології із Чиказького університету, який брав участь в проекті протягом 30 років, каже: «Велика частина того, що ми бачимо, нам абсолютно зрозуміла: люди висловлюють свою тривогу, гнів, любов, молять про любов. Ми зустрічаємо написи, зроблені за часів правління деяких царів і розповідають про їх велич, а також написи їхніх наступників, які аж ніяк не вважали їх великими ». Текстам, знайденим в місті Нузі (сучасний Ірак), 3500 років. Вони стосуються юридичних тяжб про право вдови на спадщину, про зрошуване поле і взятого в оренду віслюка. Хіба це не захоплююче - зануритися в життя давньої цивілізації!

Цінність словника

Над складанням словника працювали вчені-ассирологи з усього світу. Протягом десятиліть співробітники Східного інституту створювали картотеку, систематизувавши близько 2 мільйонів карток, що містять дані про використання того чи іншого слова. Перший том словника був опублікований в 1956 році. З тих пір видано ще 25 частин. Вартість повного ассирійського словника - близько 2 000 доларів США. Однак видавці подбали, щоб з наявною в ньому інформацією могли безкоштовно ознайомитися в Інтернеті всі бажаючі.

Отже, цей грандіозний проект тривав цілих 90 років. І все ж ті, хто в ньому брав участь, визнають, що попереду ще багато роботи. В одній статті зазначалося, що вчені «досі не знають значення деяких слів, а оскільки нові відкриття відбуваються постійно, робота триває».

Кiлькiсть переглядiв: 451