Повернутися до звичайного режиму

Як організувати якісний та корисний відпочинок своїй дитині?

У цьому питанні багато залежить від того, скільки років вашому школяреві. Тому що ті заняття, які сподобаються семи – і восьмирічним дітям навряд чи підійдуть п’ятнадцяти – сімнадцятирічним підліткам. Але організовувати дозвілля дітей потрібно в будь-якому віці – тому що діти, які шукають собі розваги самі, як правило, знаходять не зовсім те, що хотілося б батькам.

Почнемо з самого головного – зі здоров’я. Адже літні канікули, час, спеціально призначене для зміцнення дитячого здоров’я:

– Не варто відвикати від режиму. Так, можна дозволити дитині вставати не в 7:00, а о восьмій і лягати не о 22 годині, а в 23 (наприклад – тобто робити невеликі поблажки). Але в цілому режим повинен бути: і сну, і харчування, і занять спортом.

– Літо – найкращий час для того, щоб почати загартовувати дитину, якщо ви ще не робили цього. Обливання холодною водою не такі страшні влітку, як взимку. Знижуючи температуру на градус кожні два-три дні, ви зможете всього за місяць довести її до вельми холодної та привчити дитину до регулярного загартовуванню.

– Якщо у вас є можливість вивезти дитину на море – прекрасно. Найкраще їхати на два-чотири тижні, щоб організм встиг адаптуватися і оздоровитися. Якщо такої можливості немає, запишіть чадо хоча б в басейн. Як і для загартовування, для водних видів спорту літо – прекрасний час.

А тепер поговоримо про вільний час, якого у дитини влітку буває занадто багато.

Вільний час потрібно обов’язково чимось зайняти. Ось деякі способи організувати дитяче дозвілля, які не вимагають особливих витрат:

Зберіть театральний гурток, або клуб юних натуралістів, або любителів роботів – загалом, організуйте кількох дітей приблизно одного віку і захопіть їх чимось. Можна навіть зняти власний фільм, написавши сценарій, підібравши акторів і підшукавши декорації. Камеру може замінити навіть звичайний смартфон, який знайдеться у майже будь-якого школяра. Загалом – придумуйте на здоров’я. Найкраще, щоб тема об’єднання була близька вам самим, щоб задати необхідний ентузіазм для початку. Згодом азарт і дух змагання самі зроблять свою справу – не дивуйтеся, якщо ваші діти продовжать зустрічатися на засіданнях свого гуртка і після закінчення літніх канікул.

Не забувайте про те, що багато предметів шкільної програми вимагають повторення. Це не означає, що дитину треба завантажити навчанням, але пару раз на тиждень згадати, що ж там проходили в школі – не завадить. Ну і про книжки не забувайте.

А може бути взагалі варто записати школяра на курси іноземних мов або комп’ютерні? Влітку на програми бувають знижки, і можна буде не тільки повчитися чогось корисного, але й познайомитися з ровесниками, у яких схожі інтереси.

Ще один спосіб цікаво і з користю провести час – поєднати навчання і гру. Навіть звичайний похід в музей можна перетворити на таке розважально-пізнавальний захід – причому не тільки для дитини, але для його батьків.

А от час за комп’ютером вдома має бути суворо обмежений. І не тільки для ігор, але і для спілкування в соцмережах. Нехай краще друзі прийдуть в гості чи разом сходять в кіно, ніж спілкуватися через інтернет.

Можна придумати і втілити в життя і якісь проекти, які не потребують участі інших дітей. Наприклад, фотопроект, де знімки будуть присвячені кожному тижню літа. З молодшими дітьми можна шукати предмети, схожі на букви і фотографувати арт-абетку – до речі, це таке захоплююче заняття, що сподобається і дорослим. Можна робити живі картини з природних матеріалів і цілі інсталяції з підручних засобів. Головне, не забувайте похвалити дитину за творче мислення і винахідливість.

Можливо, щоб бути спокійніше за дитину, стежити за яким нікому, має сенс влаштувати його в один з літніх таборів, які організовують при школах. Там вихователі простежать за дотриманням режиму, дозвілля буде строго структурований, знайдеться час і позайматися і пограти. Ну і в компанії дитині буде точно веселіше, ніж одному в квартирі. З іншого боку, всі вечори він буде вдома разом з батьками.

На вихідних постарайтеся проводити максимальну кількість часу з дітьми. Не важливо, чим ви при цьому будете займатися – підете в кафе, парк розваг, в ліс на шашлики або на пляж. Головне – спілкуйтеся, розмовляйте, намагайтеся зрозуміти і перейнятися інтересами дитини.

У вас є будиночок в селі, і бабуся на додачу? Можливо, ви думаєте, що сучасній дитині буде не цікаво проводити канікули в селі? Помиляєтеся. Крім екологічності у сільському житті є і ще один важливий плюс – там можна отримати абсолютно новий досвід, який безсумнівно стане поштовхом для розвитку. І не варто думати, що раз у дитини канікули, то він повинен тільки відпочивати. Фізична праця, особливо суспільно-корисна, ще нікому не завадила. Запитайте бабусю, яку посильну допомогу може надати їй дитина і нехай це стане його річним обов’язком. Дивишся, по приїзду в місто і там по дому допомагати почне.

Дитячі табори.

Багато залежить від того, наскільки ваша дитина самостійна і пристосована до самообслуговування. І наскільки ви йому довіряєте. Хоча ось в цьому випадку занадто переоцінювати дитячу здатність приймати рішення не варто. Перш ніж відпускати або не відпускати, прочитайте всі доступні відгуки, поговоріть з батьками, які відправляли своїх дітей раніше, з самими дітьми – що сподобалося, що ні? Які вожаті, наскільки контролюють дітей, чим годують, куди возять? У випадку з дітьми віку початкової школи, головна небезпека – недогляд і травми, а також захворювання, які можуть привезти з табору. Крім того, ізольований дитячий колектив – це завжди небезпека стати ізгоєм і отримати набір комплексів на все життя.

Що стосується старших школярів, то тут брак контролю загрожує більш серйозними проблемами – типу куріння, алкоголю та наркотиків.

З іншого боку, цільові тематичні табори (на кшталт мовних або спортивних), де діти не тільки постійно контролюються дорослими, але і збираються не випадковим чином можуть стати прекрасною і корисною альтернативою сидінню в місті. Загалом – дивіться на свою дитину і на місце, куди збираєтесь її відправляти.

І наостанок кілька порад з приводу того, чого батьки робити не повинні:

Не тисніть на дитину і не примушуйте до будь-якої діяльності, якщо не хочете назавжди прищепити відразу до цього заняття. Будь-якою справою можна зацікавити – або за допомогою власного прикладу, або заохоченням, або барвистим описом результату цієї діяльності. Або, за прикладом Тома Сойєра, – просто дозволити дитині самій захотіти щось зробити.

Не переоцінюйте дитячих сил і здібностей до критичного мислення. Але й не позбавляйте можливості приймати рішення там, де вона може це робити. Контролюйте в глобальні речі, залишаючи свободу вибору в деталях.

Не залишайте дитину грати у дворі без нагляду. Хоча підлітки цілком можуть проводити час самостійно, час від часу перевіряти їх потрібно. Не зайвим буде познайомитися не тільки з товаришами ваших дітей, а й з їхніми батьками. Обміняйтеся телефонами, щоб у разі чого швидко зорієнтуватися в пошуках чада.

Не відміняйте суворі правила, які існують в сім’ї. Наприклад, якщо 16-річній донці ви не дозволяли затримуватися довше, ніж до 21 години під час навчання, не варто розслаблятися і під час канікул. Або, якщо у вас є традиція, що два рази в тиждень ваш син повинен пропилососити і помити підлогу, значить і влітку все це залишається в силі.

Не забувайте, що з будь-якого правила завжди є виключення. Відносини – штука гнучка і тільки ви самі, слухаючись свого внутрішнього голосу, можете вирішити, коли можна в той самий єдиний раз порушити заведений порядок щоб стати ще ближче зі своїм чадом.

Кiлькiсть переглядiв: 331