Що таке професія, спеціальність та спеціалізація?

Якщо деяким термінам ви точно можете дати визначення, то між деякими іноді важко побачити суттєву відмінність. Давайте проллємо світло на них, щоб все було чітко зрозуміло, особливо в зв’язку з тим, що цьогоріч у правилах прийому до ВНЗ вказано, що можна подавати заяви на вступ до 15 ВНЗ на 5 спеціальностей.

Що таке професія?

Це вид зайнятості, діяльності, який потребує відповідних знань, навичок, кваліфікації. Наприклад, професія інженера, вчителя, будівельника. Професії можна об’єднувати в різні категорії: економічні, технічні, педагогічні та ін..

Що таке спеціальність?

Це досить близьке поняття до професії, однак, як повідомляє намВікіпедія–це комплекс набутих людиною знань і практичних навичок, що дає їй можливість займатися певним родом занять у якійсь галузі діяльності.

Це дещо вужче поняття, ніж професія. Наприклад, є професія лікаря, однак спеціальності: стоматологія, педіатрія та ін..

Серед дуже популярних наразі спеціальностей:комп’ютерна інженерія, інженерія програмного забезпечення або комп’ютерні науки та інформаційні технології,які часто узагальнюють під професію програміста

Що таке спеціалізація?

Запитуємо уВікіпедії. Вона каже:це деталізація фаху, набуття особою здатностей виконувати окремі завдання та обов'язки, які мають особливості, в межахспеціальностітощо. Це додаткові спеціальні знання та навички у будь-якій сфері.

Зновудля прикладувізьмемо спеціальністькомп’ютерна інженерія, до якої входить спеціалізації:комп’ютерні системи та компоненти, системне програмування, спеціалізовані комп’ютерні системи. Або щеприклад:менеджмент,до якого входять спеціалізації:виробничий менеджмент,фінансовий менеджмент, управління персоналом.

Два слова профакультети та інститутив межах одного ВНЗ, адже їх теж часто плутають зі спеціальностями. Це окремі підрозділи у вузі, які мають свої назви. Однак на одному факультеті чи в межах одного інституту може бути кілька спеціальностей. Тому хоч ви і вступаєте на певний факультет, але заяву подаєте на спеціальність.

Наприклад,у КНУ ім. Т. Шевченка є факультет історичний, юридичний факультет, а також інститут журналістики чи міжнародних відносин.

На факультетах інколи ще є напрямки, і тоді картинка змальовується наступна:

Університет - факультет - напрям - спеціальність

Як бачимо, під час вибору спеціальності потрібно гарно розібратись з усім, а лише потім подавати заяви на вступ. Адже з цього року конкурсний відбір дещо ускладнився, не буде так званої «четвертої хвилі» дозарахування, а також вибравши «не своє», приповторному вступі на бюджетдоведеться відшкодувати кошти, які були витрачені державою на перший бюджет.

Свідомо та зважено робіть свій вибір, і буде вам … студентський квиток!

Кiлькiсть переглядiв: 2065