Повернутися до звичайного режиму

Цікаві факти про солодощі

Слово «цукерки» прийшло з європейського аптекарського жаргону XVI століття. Цим словом, утвореним від латинського confectum («виготовлений»), називалися зацукровані фрукти, які в ті часи вважалися одним з видів ліків. Всередньовічній Італії було прийнято обсипати молодят дрібними зацукрованими шматочками фруктів, які називалися «конфетті». З плином часу солодощі були замінені на шматочки різнокольорового паперу, на які й «перекочувала» ця назва. Вміст цукру в сучасних цукерках становить близько 70%. Дослідження американських соціологів показали, що люди, які пригощають своїх колег цукерками, більш успішні в кар’єрному плані, ніж їх «жадібні» конкуренти. У першій половині XIX століття в Україні навіть найбагатші і знатні дами крали цукерки з різних урочистостей. Це пояснювалося тим, що кондитерських фабрик ще не існувало, цукерки готували домашні кондитери, ревно охороняли свої секрети, тому ці ласощі були буквально на вагу золота. Парадокс: назва шоколаду — походить від ацтекського слова «чоколатль», що перекладається як «гірка вода». Виявляється, у шоколадок є своє свято: 11 липня відзначається Всесвітній день шоколаду. УЄвропі XVI-XVII століття серед аристократок спостерігалася справжня «Шоколадоманія». Багато хто вважав, що шоколад робить мало не чарівний вплив на організм. Іноді на нього списували навіть подружню невірність: відомий випадок, коли придворна дама виправдовувала народження чорношкірої дитини своїм надмірним захопленням шоколадом. Найбільша коробка цукерок була виготовлена ​​кондитерами з Master Food для міжнародного конкурсу кулінарів. У коробці 2,5 на 1,5 метра знаходилося близько 8 центнерів шоколадних цукерок. У Бельгії шоколадні цукерки стоять вельми недешево: близько 30-35 євро за кілограм. Справа в тому, що майже 90% цих ласощів в країні виробляється вручну за унікальними рецептами — звідси і високі ціни. Найбільша цукерка— «трюфель» у світі була виготовлена ​​в 2008 році в Німеччині. Цю гігантську цукеркувагою 196,3 кг створили кондитери з Halloren Chocolate Factory. Найкрупнішу іриску в світі зробили в Норвегії. Важить вонабільше 1,5 тонн. Кондитери голландської компанії Mieke Stortelder в 2004 році створили найдовший льодяник у світі — полуничну цукерку довжиною понад 2 метрів. Коробочка найдорожчих цукерок у світі — Lake Forest Confections — коштує приблизно 1,5 мільйона доларів. Правда, їх висока ціна обумовлена, в основному, дизайном коробки, в оформленні якої використовуються діаманти, смарагди, сапфіри і рубіни. Найбільший мармеладний ведмедик був приготований фахівцями з Gummi Bear Factory. Висота цієї «цукерочки» становила 1,7 метра, а вага — 630 кілограмів. Вангломовних країнах словом marmalade позначають виключно варення/повидло з цитрусових. Звичний же наш мармелад там називають громіздким словосполученням candied fruit jelly. Виявляється, у продажу є аналог цукерок «Берті Боттс» з книг про Гаррі Поттера. Мармеладні драже BeanBoozled також мають найрізноманітніші смаки, як звичні фруктові, так і дуже дивні, наприклад, блювоти, тухлого яйця і виділень скунса. Першими космічними льодяниками були знамениті Chupa Chups. У 1995 році космонавти з російської станції «Мир» попросили доставити їм які-небудь цукерки. Карамельки Chupa Chups були визнані самими підходящими для умов невагомості і доставлені на космічну станцію. З Chupa Chups пов’язаний ще один вельми цікавий факт: логотип для цих льодяників розробив сам Сальвадор Далі! Японські школярі беруть із собою на іспити шоколадки Kit Kat, вважаючи, що вони приносять удачу. Справа в тому, що їх назва співзвучна з японським виразом «Кітто Катсу» — «обов’язково перемогти». Існує «космічна халва». Астероїд №518 так і називається — «Халва», так як відкрив його астроном Р. Дуган, який обожнював ці східні солодощі. Знамените китайськепечивоз прогнозами, які повсюдно продаються в США, насправді не мають ні найменшого відношення до Китаю. Схоже печиво в XIX столітті використовувалося під час релігійних церемоній в синтоїстських храмах Японії, потрапивши в Сполучені Штати на початку XX століття разом з японцями-емігрантами. Оскільки під час Другої світової війни американський уряд запроторюваввсіх японців (у тому числі і пекарів) в фільтраційні табори, печеньки з передбаченнями стали масово виробляти китайці. Саме тому зараз ці ласощі асоціюється у американців з Китаєм.

Кiлькiсть переглядiв: 460