Повернутися до звичайного режиму

Як правильно харчуватися влітку

Як правильно харчуватися влітку

У спеку погіршується апетит, а також підвищується навантаження на органи травлення. Щоб відчувати себе комфортно, до харчування влітку необхідно ставитися уважно.

То як же потрібно харчуватися в період літньої спеки і літнього відпочинку, щоб добре себе почувати, а може ще і схуднути? Що можна і потрібно їсти влітку?

Їжа

Літо – чудова можливість наповнити своє меню свіжими фруктами і ягодами. Вживаючи зібрані нещодавно із грядки продукти, ви заповните весняну нестачу вітамінів.

• Фрукти краще всього їсти вранці. Ці продукти схильні до бродіння, тому небажано вживати їх після їжі або незадовго до сну. Овочі практично не «бродять», тому харчуватися ними можна в будь-який час.

• Їжте зелень – вона допоможе наситити організм солями і мікроелементами, які виводяться разом з потом. Якщо ви готуєте овочевий салат, то віддайте перевагу олії замість майонезу.

• Фрукти та овочі, привезені з країн далекого зарубіжжя, володіють сумнівними властивостями. Тому їх правильно купувати, керуючись часом дозрівання в наших широтах. Простіше кажучи, полуницю в першій половині травня і кавуни у червні краще не їсти.

• У спеку організм потребує багато енергії, в той же час, його не можна перевантажувати. Необхідний «заряд» дають каші зі злаків. Кількість м’ясних і грибних страв у меню бажано скоротити.

• У спеку продукти псуються швидше, тому від їжі в мережах швидкого харчування слід відмовитися. Висока температура сприяє розвитку мікроорганізмів і в молочній продукції. Уважно перевіряйте термін придатності. Прискіпливої уваги вимагає і вибір риби.

Вживання, зберігання і транспортування їжі

• Влітку їжу їдять свіжоприготовленою. Всього кількох годин достатньо, щоб хвороботворні бактерії почали розмножуватися у залишеній при кімнатній температурі страві.

• Знизьте температуру в своєму холодильнику на кілька градусів. Так продукти краще збережуться. Поверхні для готування обробляйте щотижня господарським милом, це радять лікарі-інфекціоністи.

• М’ясо і яйця влітку піддавайте ретельній термічній обробці. Овочі та фрукти перед вживанням необхідно кілька хвилин мити з милом. Наприклад, обожнювану багатьма полуницю медики рекомендують промивати 5-7 хвилин під водою! Причому, бажано влаштовувати ягоді «контрастний душ» – перепади температур повинні вбити хвороботворні бактерії.

• Транспортування продуктів влітку вимагає особливих умов. Рекомендуємо вам купити для цих цілей термопакети.

• Перед їжею ретельно мийте руки. У разі, якщо поблизу немає водопроводу, використовуйте спиртові дезінфікуючі спреї.

Пиття

• Влітку організм втрачає багато рідини. Всупереч стійкому переконанню, крижані напої гірше втамовують спрагу і засвоюються через різницю температур з шлунком. Найкраще для тамування спраги підійде теплий зелений чай.

• Влітку корисно пити напій з материнки, чай з м’яти, імбирний чай. Мінеральна вода теж добре підходить для тамування спраги.

• У спеку бажано не пити чорний чай, каву, газовані напої, солодкі соки. Ці напої не тільки не вгамують спрагу, але і створюють додаткове навантаження на виснажений спекою організм.

Всі ці рекомендації допоможуть не тільки краще себе почувати під час літньої спеки, а й запастися про запас, до зими, вітамінами і мінералами. І, крім того, завдяки цим рекомендаціям різко знизиться калорійність вашого харчування, що, безсумнівно, позначиться на вашій фігурі, тим більше, якщо це поєднати з підвищеною руховою активністю.

Кiлькiсть переглядiв: 348