Що робити, якщо розбився градусник?

Що робити, якщо розбився градусник? У кожному будинку є градусник (термометр медичний), який ми всі хапаємо при перших ознаках нездужання ... Але може статися і так, що до нездужання призведе сам градусник - якщо його розбити (звичайно, мова йде зараз про ртутний, а не електронний градусник).

Невелике введення для тих, хто недооцінює небезпеку ртуті.

Ртуть - речовина 1-го класу небезпеки, особливо шкідливі її пари. У стандартному градуснику міститься до 5 г ртуті. Якщо градусник розбився в житловій кімнаті з середнім об'ємом приміщення 50 куб. м., то при випаровуванні всієї ртуті (а випаровуватися вона починає при будь-якій плюсовій температурі, причому чим вище температура, тим швидше відбувається випаровування) концентрація парів ртуті в кімнаті досягає 100 мг на кубометр, що в 30000 (!) разів більше ГДК (гранично допустимої концентрації) в житловій зоні.

У реальних умовах (з урахуванням вентиляції) при розбитті медичного термометра в кімнаті плошею 12-18 кв. м. концентрація парів ртуті через кілька годин перевищує ПАК в 50-100 разів. Але і це не мало, погодьтесь?

Ясна річ, що тривале знаходження в атмосфері з такими концентраціями ртуті в повітрі небезпечно для здоров'я.

Основні симптоми отруєння ртуттю:

- Слабкість;

- Загальне нездужання;

- Втрата апетиту;

- Болі в горлі в процесі ковтання;

- Сильні головні болі;

- Присмак металу у роті;

- Посилене слиновиділення;

- Набряклість і кровоточивість ясен;

- Нудота і блювота.

Отруєння парами ртуті небезпечне насамперед тим, що симптоми не будуть виникати в перебігу вельми тривалого періоду після безпосереднього контакту з ртуттю. Так що, якщо ви розбили градусник місяць-два тому і належним чином не прибрали, а тепер виникли такі симптоми - бігом до лікаря!

Що робити, щоб не отруїтися парами ртуті?

1. Відкрийте фіранки - забезпечте приплив свіжого повітря і кращу вентиляцію.

2. Виведіть з приміщення людей, в першу чергу дітей.

3. Обмежте доступ людей в приміщення (закрийте двері) з метою:

а) Зменшення розносу парів ртуті в суміжні кімнати.

б) Виключити рознос ртуті по суміжних кімнатах на взутті (постелити килимок / ганчірку, змочену розчином марганцівки, на вході).

Після цього приступаємо до самого процесу демеркуризації. Простіше кажучи, знешкодження ртуті:

Надівши гумові рукавички, обережно зберіть в будь-яку герметичну тару з щільно прилягаючою кришкою (наприклад, в скляну банку) всі осколки градусника, ну і звичайно, в першу чергу, кульки ртуті.

Майте на увазі!

Питома вага ртуті дуже висока (вона більш ніж в 13 разів важче води). При падінні вона може розлетітися на кілька дрібних кульок і, зрозуміло, закотитися в будь-яку тріщинку. Щоб зібрати всю ртуть без залишку скористайтеся підручними засобами. Вам допоможуть: медична груша з тонким наконечником, емальований совок, лейкопластир, скотч, пластилін, замазка і т.п.

УВАГА! Пам'ятайте, що збір крапель ртуті і осколків треба здійснювати від периферії до центру приміщення.

Якщо ртуть розсипалася по килиму чи іншому покриттю з дрібними ворсинками і / або тріщинами, можете після ручного прибирання крапель пропилососити це місце звичайним побутовим пилососом. Звичайно, пилосос сприятиме роздування парів від зібраної ртуті, але він дозволить бути впевненим у відсутності непомічених вами частинок ртуті, які спокійно продовжують завдавати вам шкоду далі. Пилососити потрібно швидко (1-3 хвилини), щоб не надихатися парами ртуті. Зрозуміло, мішок для збору пилу після такого прибирання потрібно буде утилізувати, помістивши попередньо в герметичну ємність. Якщо в пилососі система типу «циклон», весь пил потрібно зсипати в банку з зібраною ртуттю і утилізувати.

Після завершення даної роботи необхідно провести хімічну демеркуризацію. У домашніх умовах можна приготувати розчини з підручних засобів:

а) перманганат калію (або попросту марганцівка) + вода;

б) мильно-содовий розчин.

Необхідно почергове застосування обох методів: готується 0,2% водний розчин марганцівки (20 г на відро води). А якщо є вдома соляна кислота, то в цей розчин додається соляна кислота (за вагою раз на 5-10 більше ніж суха марганцівка) і цим розчином за допомогою кисті, щітки, пульверизатора (фарбопульта) обробляється забруднена поверхня.

Через 1 годину необхідно змити продукти реакції мильно-содовим розчином - 4% мила в 5-ти% водному розчині соди. Ці операції необхідно повторювати кілька днів по 2-3 рази на день.

При проведенні цих робіт треба думати і про власне здоров'я.

а) Промити марганцівкою і мильно-содовим розчином рукавички, взуття.

б) Прополоскати рот і горло слабо-рожевим розчином марганцівки

в) Ретельно почистити зуби.

г) Прийняти 2-3 таблетки активованого вугілля.

На завершення: всі відходи від термометра, що вам вдалося зібрати в герметичну тару для виключення подальшого забруднення території і вдома, треба здати на підприємство у вашому районі яке має право на утилізацію ртуті та її відходів. Дізнатися про це можна по телефону в довідковій, і, можливо, зателефонувавши в МНС твого району. Викидати, як звичайне сміття, ні в якому разі не можна!

Ну от і все! Наступного разу, коли візьмете в руки термометр, будете акуратнішими! А вже якщо і розіб'єте, то вже знаєте, що робити!

Кiлькiсть переглядiв: 375