На виставці «Освіта. Кар’єра. Суспільство» Дмитро Колєсніков поділився із майбутніми абітурієнтами секретами вибору професії

18 вищих та 26 професійно-технічних навчальних закладів Дніпропетровщини презентують свою діяльність на регіональній виставці «Освіта. Кар’єра. Суспільство-2013». Виставка проходить в Дніпропетровському аерокосмічному центрі протягом 3-4 квітня. На відкритті виставки голова Дніпропетровської області Дмитро Колєсніков провів зустріч з учнями шкіл Дніпропетровська, які прийшли обирати професію.

Виставка «Освіта. Кар’єра. Суспільство-2013», зібравши найкращі навчальні заклади регіону, дозволяє випускникам ознайомитись з досягненнями освітньої галузі Дніпропетровщини, умовами вступу та переліком професій, які мають попит на ринку праці. Планується, що виставку відвідають понад 6 тис. випускників 9-х та 11-х класів з усіх міст та районів області.

Загалом цього року професійно-технічні навчальні заклади Дніпропетровщини запрошують абітурієнтів здобути 216 професій, а вищі навчальні заклади пропонують 440 спеціальностей. Для того, щоб абітурієнти змогли випробувати свої сили перед зовнішнім незалежним тестуванням, на Дніпропетровщині пройшло пробне тестування, у якому взяли участь більшість 11-тикласників - 16 з 19,5 тисяч.

Звертаючись до випускників, Дмитро Колєсніков закликав їх не йти за стереотипами, а шукати свою професію до душі, за здібностями. «Шукайте те, що підійде саме вам. Те, що допоможе досягти успіху і реалізувати себе в житті», - сказав губернатор Дмитро Колєсніков.

Очільник Дніпропетровщини наголосив: «Дніпропетровські навчальні заклади дають якісну освіту. І це не просто слова. На Дніпропетровщині сформувалася одна з кращих наукових металургійних шкіл Східної Європи. У нас високий науковий потенціал в ракетобудуванні. Не поступаємося ми і в гуманітарних науках». В регіоні впроваджуються нові практики і методики в освітньому процесі - їх об'єднав регіональний проект «Новій Дніпропетровщині - новий стандарт освіти».

«Чому ми сьогодні говоримо про стандарт? Тому що в усьому світі зараз впроваджуються сучасні методики освіти, IT-технології, які задають певні стандарти. В першу чергу, це доступність освіти. Тому сьогодні Дніпропетровщина пропонує різні освітні інтернет-проекти – для школярів, дітей-інвалідів, для обдарованих дітей, для молодих вчених, а також – для вчителів. Для розвитку вищої школи запроваджено низку проектів з адаптації професійної освіти до ринку праці, розширення міжнародних зв’язків, підтримки науки», - наголосив губернатор.

Голова облдержадміністрації у своїй розмові з абітурієнтами наголосив, що в житті є безліч сценаріїв. Часто буває, що люди вступають до ВНЗ, закінчують його, але не працюють за спеціальністю. Буває і абсолютно навпаки. Коли дитина вступає в технікум, після технікуму отримує досвід роботи на підприємстві. І розуміє, що йому просто необхідно удосконалювати свої знання, і вступає до вузу.

«Я сам свого часу до вищої освіти прийшов саме після технікуму. І як бачите, технікум не завадив мені досягти успіху. А в якійсь мірі навіть допоміг. Я отримав спеціальність і почав використовувати свої знання на практиці. Зрозумів, що мені необхідно йти вперед, розвивати свої знання та майстерність, тому вступив до Державної металургійної академії в Дніпропетровську. Після того отримав ще й другу вищу освіту - у Київському національному економічному університеті», - зазначив Дмитро Колєсніков.

Тим, у кого попереду ще 2-3 роки до закінчення школи, Дмитро Колєсніков порадив спробувати визначитись з майбутньою професією, відвідуючи різні секції, студії, гуртки у центрах позашкільної освіти. «Президент України Віктор Янукович визначив 2013 рік Роком дитячої творчості. В області діє понад 300 різних гуртків та центрів. Розвиток здібностей у різних напрямках – це розвиток потенціалу школярів і шлях до свідомого вибору справи життя», - зазначив губернатор.

Довідка:

На Дніпропетровщині діє 244 позашкільних центрів розвитку, 280 професійно-технічних навчальних закладів, 78 закладів вищої та післядипломної освіти. Дніпропетровщину визначено пілотним регіоном для реалізації проекту Європейського фонду освіти. Завдяки цьому в професійно-технічних закладах регіону держзамовлення підготовки робітничих кадрів на 2014 рік буде сформовано за європейською методикою з урахуванням реальних потреб ринку праці. Відтепер учні ПТУ області мають можливість під час навчання працювати на сучасному обладнанні з використанням передових технологій виробництва. Адже в регіоні на базі ПТУ створюються центри нових технологій. На сьогодні в регіоні таких центрів вже 18.

Кiлькiсть переглядiв: 118