Довга тінь Чорнобиля…

Квітень 1986 року… Велике горе спіткало Україну. Пізніше воно увійде в історію як Чорнобильська трагедія.

Пройшло 31 рік, але ця біда не стирається в пам’яті народу, а нагадує про себе з більшою силою.

Чорнобиль… Назва цього невеличкого українського містечка походить від назви різновиду гіркого полину чорнобилки. Спочатку так іменувалося давнє поселення, потім - місто, а згодом - і атомна електростанція.

Красивою та багатою була Чорнобильська земля з її лісами, річками й озерами, врожайними полями, садочками, але тільки до квітневої ночі 1986 року. Відтоді ця земля стала називатися «зоною відчуження». Зона - це скалічена, непридатна до життя місцевість, яка охоплює 2712 кв. км.

26 квітня сталося те, що катастрофічно відбилося на житті та здоров’ї мільйонів людей: вибухнув четвертий реактор на Чорнобильській АЕС. У процесі проведення експериментів з реактором сталося два потужні вибухи, які визначили подальшу незавидну долю всього багатотисячного населення міста Прип’ять і його околиць, у тому числі й міста Чорнобиль. Вибух був викликаний перегрівом реактора, який зірвав його кришку й вивільнив величезну кількість радіації в повітря.

Наша країна вперше відчула на собі таку грізну силу, як ядерна енергія, що вийшла з-під контролю. Біда відгукнулася болем у серцях мільйонів людей.

Тепер зі словом «Чорнобиль» пов’язані смерть, сльози матерів, діти-інваліди, народжені після аварії, спотворена худоба, стронцій, що осідає з неба й по якому ступають люди, радіаційні овочі, фрукти й ще багато того, про що людство не знало.

Немає, мабуть, в Україні місця, яке б не було пов’язане з горем Чорнобиля. Комусь довелося рятувати життя та здоров’я потерпілих, хтось просто допомагав матеріально чи морально, а комусь довелося стати в ряди тих, хто ліквідував наслідки аварії …

Сьогодні, 25.04.2017 року, з метою виховання небайдужості до минулого та майбутнього своєї держави, співчуття до чужого болю як до свого, до загальнонародного болю як особистого, почуття любові до людини, землі, державив нашому навчальному закладі розпочались заходи з нагоди 31-х роковин з дня Чорнобильської катастрофи: виховні години, уроки пам’яті, зустрічі з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

/Files/images/SAM_1043.JPG

/Files/images/DSCN6001.JPG

Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною - ціною людських доль, скалічених людських душ. Пам’ятаймо про це!!!

Кiлькiсть переглядiв: 392