Повернутися до звичайного режиму

Тютюн і Ви!

Батьківський лекторій



Чи має значення, вживає ваша дитина тютюн чи ні?




Таке питання цілком доречне, оскільки ми ніде не знайдемо прямої заборони на вживання тютюну. Давайте подивимося, що про вплив тютюну кажуть медики. Потім обговоримо, як результати їх досліджень узгоджуються з моральними принципами.



Куріння руйнує здоров'я і призводить до передчасної смерті. У Сполучених Штатах кожна п'ята смерть від тютюну. За даними Національного інституту по вивченню наркозалежності, в США через тютюн щороку гине більше людей, ніж через «алкоголь, наркотики, вбивства, самовбивства, автокатастрофи,СНІД, разом взяті».

Курці завдають шкоди іншим. Тютюновий дим шкідливий в будь-якій кількості. Пасивне, або вторинне, куріння на 30 відсотків підвищує ризик розвитку раку легенів і хвороб серця. В останні роки лікарі виявили ще одну небезпеку, яку вони називають «третинним курінням». Цей вираз відноситься до часток тютюнового диму, які залишаються на одязі, килимах та інших поверхнях, після того як дим вивітрюється. Ці отруйні речовини особливо шкідливі для здоров’я дітей і можуть уповільнити їх розумовий розвиток.

Тютюн викликає залежність. Куріння перетворює людину на раба. На думку дослідників, пристрасть до нікотину - головній речовини тютюнового диму - одна з найбільш нездоланних пристрастей.
Як ці факти узгоджуються із загальновизнаними моральними нормами?

Ми повинні цінувати життя. Наприклад, в давнину, особливо на Сході, люди повинні були будувати по краях даху своїх будинків огородження, або низьку стінку. Для чого? Справа в тому, що в ті часи дахи були плоскими і використовувалися як житловий простір. Стінка захищала членів сім'ї та інших людей від падіння, яке могло призвести до каліцтв або смерті. Крім того, потрібно було дивитися за своїми тваринами, щоб вони не завдали шкоди людям. Людина, яка вживає тютюн, порушує принципи, що лежать в основі цих законів. Він свідомо губить своє здоров’я. До того ж курець піддає небезпеці здоров'я оточуючих.

Ми повинні любити тих хто нас оточує. Життя - це дар, і людина, яка вживає тютюн, проявляє кричущу неповагу до цього дару. Тим самим вона показує, що у неї немає любові до себе і до інших. Через свою звичку курець завдає серйозної шкоди іншим, тому він не може з чистою совістю сказати, що любить своїх ближніх.


Нечиста звичка. Вживання тютюну занечищує людину, забруднюючи її організм. Звичайно, кинути палити нелегко. Але якщо людина робить це, думаючи про інших і не зосереджується на своєму егоїстичному бажанні, то у неї обов'язково все вийде.

Відео

Кiлькiсть переглядiв: 115