Незабутня зустріч з ветераном Прокопченком Аркадієм Микитовичем

10 травня відбулася незабутня зустріч юних краєзнавців КЗ «СЗШ № 2» з ветераном Великої Вітчизняної війни «Почесним громадянином міста Орджонікідзе» Прокопченком Аркадієм Микитовичем, чий танк при звільненні нашого міста від фашистських загарбників першим увірвався в Перевізькі Хутори, його донькою Тетяною Аркадіївною, ветераном Афганської війни, воїном-інтернаціоналістом, Сергієм Костецьким, якого зв’язує давня дружба з шкільною спільнотою. Тамарою Жежеріною, директором міського музею.

Члени історико-краєзнавчого клубу «Пам’ять» познайомили гостей з історією школи, з історією створення Залу Бойової Слави та Залу афганської Слави, а також представили їх увазі експозиції Залів, поділилися своїми досягненнями і планами.

Вражаючою була і розмова за «круглим столом», яка була теплою і відвертою. Аркадій Микитович розповів про свій бойовий шлях, згадуючи свій перший і останній бій. Хвилиною мовчання вшановували загиблих.

Запитанням не було кінця, точилася по-домашньому тепла розмова, читали вірші (до речі і учні і ветеран), співали пісень знайомих всім з дитинства і сльози були на очах ветерана, гостей, дітей. Свою пісню «А ми танкісти!» подарував Сергій Костецький. І настільки було всім затишно, що не втримався ветеран і пустився в танок, його підтримали учні, гості, вчителі…

А потім всі разом поклали квіти до братської могили і зупинилися в мовчанні біля вічного вогню «Им кто-то приносит букеты цветов. И вечный огонь зажигают».

Зустріч завершилася словами подяки ветерану за мир, за життя, за відвойовану весну…

Члени історико-краєзнавчого клубу «Пам’ять» про зустріч:

Шпонька Галина, учениця 7 класу: «Найбільше мене вразила кількість нагород. А ще було дуже цікаво слухати воєнні історії».

Кондратюк Дар’я, учениця 9-А класу: «Мені дуже сподобалась зустріч з ветераном, особливо те, які танці там були. А розповідь Аркадія Микитовича настільки вражаюча, що на мить мені здалося, що я була на війні разом з ним. Ще дуже сподобалося, як все було оздоблено як Аркадій Микитович розповідав свої історії. Сподобалося, як співала Анна Абросімова. З нетерпінням чекаю наступної зустрічі. Сподіваюсь, що на наступний рік Аркадій Микитович знову прийде до нас!!! Мені дуже сподобалось!».

Чорнокуренко Олександр, учень 9-А класу: «Під час проведення екскурсії мене переповнювало безліч гарних та теплих почуттів – я бачив людину, яка є живою історією, завдяки якій зараз мир та спокій. Під час проведення екскурсії мені було цікаво так як гостям школи. Розповіді ветерана були захоплюючі та цікаві., оскільки розповідь була про тяжкі часи. А все завершилося гарною піснею про танкістів та запальними танцями, я теж танцював. Дуже хочеться бути схожим на таких людей».

Щербакова Аліна, учениця 10 класу: «Зустріч, викликала в мене найщиріші почуття, повернула мене в світ, в якому люди знали, свій обов’язок, були справжніми. Все пройшло в теплій, затишній. Домашній атмосфері. Кожен з нас відчув себе гордим за своїх предків. Ми щасливі, що можемо пишатися своїми бабусями і дідусями. Захоплюватися їх мужністю і возвеличувати їх подвиг!»

Колеснік Олександра та Колеснік Марія, учениці 10 класу: «Пройшла цікава і тепла зустріч з ветераном. Ветеран ділився своїми спогадами про пережите. Звучали дуже гарні пісні воєнних років. До заходу була оформлена виставка малюнків, там були і наші малюнки. «Війна – це не героїзм, а важка робота, кров і піт. Вразила кількість орденів та медалей ветерана, які гарно дзвеніли. Ветеран розповідав про те, що бачив на війні, що аж захоплювало подих. Це мужня і цікава людина. Ми повинні пам’ятати про подвиг цих людей. В наш час потрібно цінувати і допомагати таким людям».

Білобородько Вікторія, учениця 11-А класу: «Я була приємно вражена життєвою енергією і оптимізмом цієї людини, яка пройшовши через пекло війни, зберегла віру в майбутнє, доброту і людяність. З Аркадієм Микитовичем було дуже комфортно спілкуватися, неначе нас зближувало рабство душ».

Солоніна Наталія, учениця 7 класу: «Було дуже цікаво спілкуватися з ветераном. А взагалі мені сподобалося як він розповідав нам про війну та його нагороди. Ми слухали пісні про війну, це було дуже сумно. Я трохи плакала, я слухала пісню і згадувала картину».

/Files/images/P1030490.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 131