Як упоратися з аудіюванням на ЗНО-2019 з англійської мови

Розділ аудіювання в ЗНО з англійської – нововведення 2018 року, і минулорічні абітурієнти зустріли його без особливого ентузіазму. Було чимало дорікань щодо якості та гучності записів, а також акцентів дикторів. Проте в УЦОЯО не відмовилися від цього розділу, отож майбутнім абітурієнтам слід готуватися до нього також.

Чого чекати від цього розділу, які там завдання, на що слід звертати увагу і, головне, як найефективніше готуватися до іспиту? Відповіді на ці питання підготували викладачі Першого Кембриджського освітнього центру, Мар’яна Кучеренко та Олена Українська. Пропонуємо вам їхній детальний розбір цих завдань.

Загальна інформація

З усього часу, що відведений на ЗНО з англійської, 30 хвилин присвячені саме аудіюванню. Воно поділяється на три завдання різних рівнів складності, від найпростіших (Elementary) до найскладніших (Upper-Intermediate).

Загалом у розділі 16 питань, для яких аудіо програватиметься двічі. Це можна використовувати на свою користь, слухаючи та обираючи відповідь під час першого прослуховування (можна навіть занотувати окремі слова спікера навпроти обраної відповіді) та перевіряючи себе під час другого.

Особливо уважно читайте інструкцію. В умові чітко вказується, що саме потрібно зробити: відповісти на питання чи обрати правильне слово/вираз/малюнок. Дуже часто випускники помиляються саме через свою неуважність.

Слід також враховувати, що під час іспиту абітурієнтові можуть траплятися 3–5% незнайомих слів. Але їх не слід лякатися, адже зазвичай вони не впливають на розуміння тексту, а про їхнє значення можна здогадатися за контекстом.

Й останнє: під час вступних інструкцій інструктор має запропонувати абітурієнтам прослухати фрагмент аудіозапису для перевірки. Якщо в учасника ЗНО є зауваження щодо якості або гучності, саме на цьому етапі потрібно повідомити про це. Тоді інструктор зобов’язаний вжити передбачені протоколом заходи, щоб виправити ситуацію. Жалітися на все це вже під час випробування або після нього – запізно.

Перше завдання

Перша частина аудіювання складається із 6 питань. Перші три з них вимагають обрати малюнок, який передає те, про що розповідав спікер. Такі завдання мають перевіряти, наскільки студент вміє розуміти почуте, тож головне тут – навчитися проводити паралелі між різними формулюваннями одного й того ж. Така ж навичка знадобиться і для наступних трьох питань.

Підводним камінням таких завдань може бути наявність формулювань, що відволікатимуть, або згадування всіх трьох зображених предметів. Тому слід звертати особливу увагу на ключові слова питання.

Для прикладу, послухаємо аудіо й дамо відповідь на питання:

/Files/images/5445ддорпра.png

Для цього виділимо ключові слова: vet, advise та start. Одразу ж слід подумати, які можуть бути синоніми для слова start. Крім того, звертаємо увагу, що потрібна думка ветеринара, а не дівчинки. Дуже часто, коли всі варіанти з питання були згадані в аудіо, завдання містить слово або вираз, які чітко вказують на правильну відповідь. У наведеному прикладі це “start small … like a fish”.

Друга трійка потребує обрати варіант А, В або С, який письмово вказує на те, що саме сказав спікер:

У цих завданнях важливо замислитися про синоніми до наведених варіантів. Тобто, у даному випадку, до romantic, amusing та sensational. В аудіо Sally каже: “entertaining” і “people may enjoy it”.

Щоби підготуватися до такого типу питань, можна знайти приклади завдань з PET, а саме – завдання №1 з розділу аудіювання.

Друге завдання

Друга частина аудіювання містить п’ять питань рівня Intermediate. Для них прослуховуються інтерв’ю, тобто зазвичай це розмова двох спікерів, але одна людина щось питає, а інша – відповідає. І саме до відповідей наведені твердження, для яких потрібно вказати, True вони або False.

Тут слід використовувати той же самий підхід, що й у попередньому завданні: спочатку прочитати питання, визначити ключові слова та які синоніми можуть бути вжиті в аудіо замість них. Потім відповідаємо на питання під час першого прослуховування, а під час другого перевіряємо та корегуємо свої відповіді.

Слід зазначити, що в цьому завданні питання не завжди йдуть у тому ж порядку, як вони згадуються в інтерв’ю, а отже, неможливо прослухати потрібний шматок тексту окремо. Тож за 20 секунд, які надаються для ознайомлення з питаннями, потрібно встигнути почитати всі 5. Тоді, завдяки визначенню ключових слів, можна швидко орієнтуватися, яке питання стосується того, про що говорить зараз спікер.

Щоби підготуватися до другої частини аудіювання, можна також можна використовувати приклади завдань для PET, але вже частину 4 (там потрібно вказувати А або В, що відповідає true та false).

Третє завдання

У третій частині аудіювання на учасників чекає 5 питань із 3 варіантами відповідей до кожного. Тут треба прослухати монолог, і тому виникає нова складність: треба розуміти, коли спікер переходить уже до наступного питання.

Як і раніше, ще до прослуховування надається 20 секунд на ознайомлення з питаннями та відповідями, але не всі можуть за такий короткий час усе це встигнути, тому краще почати з читання всіх питань, а потім уже передивлятися варіанти відповідей до них.

Ще одна складність пов’язана з тим, що принаймні два із запропонованих варіантів, а то й усі три, зазвичай згадуються в тексті. Треба розуміти, що навряд чи запропонований правильний варіант буде слово в слово повторювати сказане, навпаки, треба звертати увагу не стільки на слова, а більше розуміти головну ідею речення. І тому не так важливо, якщо ви не знаєте значення певного слова, головне – що розумієте, про що йде мова.

Для цього завдання є дві тактики виконання:

1. Від зворотнього. Якщо незрозуміло, який варіант обрати, можна спочатку викреслити ті, що зовсім не відповідають дійсності. Наприклад, у завданні:

З уривку дізнаємося: In Cuba she realized that she has only 20 dollars in a place where only cash is accepted (варіант В). She had no idea how she was going to pay to her taxi driver. While she sat by the road trying to keep back tears, the driver offered her a place in his home for the night. The next morning, she found out that he and his wife had given up their bed for her. De Peccol says that strangers all over the world want to show you how kind and helpful they are in welcoming you to their country (варіант С – це інакше висловлене hospitality).

Тут згадані лише другий і третій варіант, а про перший – нічого не сказано, тому його (А) одразу можна викреслити. Далі, якщо придивитися, ключовим словом С є reject, але про це немає жодної згадки також, а отже, залишається варіант В.

2. Обирати відповідь за ключовими словами.

Уривок завдання: She left Portland, Oregon, on July 24th, 2015, supported by International Institute of Peace through Tourism and with a few sponsors.

Якщо придивитися, financial aid – це і є supported by a few sponsors, а отже, правильна відповідь – варіант В.

Якщо хочеться потренуватися у вирішенні подібних завдань, можна взяти частину 2 прикладів завдань для тестів PET.

Додатково

Якщо вам здається, що прикладів для тестів PET недостатньо й хочеться ще більше попрацювати над власним умінням сприймати розмовну англійську, пропонуємо ще кілька сайтів, де можна слухати тексти англійською онлайн. До деяких із них пропонуються питання для самоперевірки, а деякі можна завантажувати собі на комп’ютер.

Крім того, під час іспиту не лишайте завдання без відповідей. Навіть якщо ви не певні – принаймні, спробуйте вгадати, ймовірніше, ваші припущення правильні. Бланк без відповідей точно не принесе додаткових балів, а ось відповідь за припущенням – може. Будьте уважними та щасти вам на іспиті!

Кiлькiсть переглядiв: 350