СОНЯЧНИЙ І ТЕПЛОВИЙ УДАР. Як вберегтися?

Літо - період радощів і неприємностей. Адже у спекотну погоду сонячний удар не є рідкістю. Непокриті голови - беззахисні перед прямим попаданням променів. Найбільше страждають діти, вагітні жінки та старші люди.

Спека на вулиці триває. А відтак триває й загроза здоров’ю людей. Найбільшу небезпеку у спекотну погоду становить ризик виникнення сонячного чи теплового удару.

Влітку можна втратити до чотирьох літрів рідини. А це викликає низку захворювань. Від надмірної спеки знижується розумова діяльність, стверджують фахівці. Перебування на відкритому сонці 15 хвилин може закінчитися сонячним ударом.

Сонячний удар виникає внаслідок сильного перегріву голови прямими сонячними променями. В результаті розширюються мозкові кровоносні судини, відбувається приплив крові до голови, набрякає мозок. Частіше сонячний удар підстерігає нас у безвітряну погоду за високої вологості повітря, особливо сприяють йому стан сп’яніння та переповнений шлунок. Перші ознаки сонячного удару: почервоніння обличчя та сильний головний біль, а далі до них можуть приєднатися нудота, запаморочення, потемніння в очах, блювання, непритомність, задишка.

Тепловий удар – це загальне перегрівання організму під впливом надмірного підвищення навколишньої температури. Виникає тепловий удар у разі порушення виділення поту (при фізичному перенапруженні, зневодненні організму, порушенні функції потових залоз), або коли утруднене випаровування поту з поверхні тіла людини за високої вологості та високої

температури повітря, щільного, непроникного одягу. Перші ознаки теплового удару: млявість, головний біль, запаморочення, почервоніння обличчя, підвищення температури тіла до 40°С, сонливість, погіршення слуху, блювання, марення. Якщо своєчасно не усунути причини перегріву, людина може знепритомніти – для неї характерні блідість, посиніння шкірних покривів, шкіра холодна, вкрита потом, пульс нитковидний. Виникає загроза для життя потерпілого.

Запобігти тепловому чи сонячному удару можна, якщо:

– носити світлий одяг з натуральних тканин;

– одягати головний убір;

– для профілактики зневоднення частіше пити воду;

– з 11-ї до 16-ї години намагатися уникати перебування під прямими сонячними променями;

– утриматися від вживання кави, алкоголю й навіть від куріння.

Варто пам’ятати, що до сонячного і теплового ударів особливо схильні діти, тому що їхня терморегуляторна система ще недостатньо розвинена. Тож, ні в якому разі не можна залишати дитину на сонці без догляду дорослого!

Якщо ж людина зазнала сонячного чи теплового удару, необхідно негайно надати екстрену допомогу. Перенести потерпілого в прохолодне місце, покласти горизонтально та підняти ноги вище тулуба. Необхідно збризнути голову та обличчя водою, послабити комірці, краватку та ремінь. Піднести до обличчя змочену нашатирним спиртом вату, але ні в якому разі не можна підносити до обличчя флакон, адже велика концентрація парів може викликати зупинку дихання.

Якщо людина при свідомості, дайте їй прохолодної води, бажано підсолодженої, можна шматочок цукру або ж цукерку.

Якщо стан потерпілого і після цього не поліпшився, негайно викликайте швидку медичну допомогу.

Кiлькiсть переглядiв: 357