Обережно! Ентеровірусна інфекція!

Щорічно з настанням літа в країнах Європи та Російській Федерації реєструється сезонний підйом захворюваності на ентеровірусну інфекцію.

Так, протягом 2012 року в Російській Федерації зареєстровано 4848 випадки захворювань, зумовлених ентеровірусами, що складає 3,4 на 100 тис.населення. Відмічено зростання рівнів захворюваності на 8,8% у порівнянні з 2011 роком.

Сезонність зумовлена появою у продажу великої кількості овочів та фруктів та початком купального сезону.

Зараження ентеровірусами відбувається водним, харчовим, контактно-побутовим, аерозольним шляхом.

Збудники ентеровірусної інфекції надзвичайно стійкі в навколишньому середовищі та можуть протягом довгого часу зберігатись в стічних водах, відкритих водоймищах, предметах побуту, продуктах харчування (молочні продукти, овочі, фрукти, ягоди). В холодильнику вірус зберігається декілька тижнів, в замороженому вигляді – місяцями. Проте збудник швидко гине при кип’ятінні, термічній обробці.

Найбільш сприйнятливими до інфекції є діти у віці від 3 до 6-ти років.

Симптоми ентеровірусної інфекції різноманітні: захворювання може протікати у вигляді серозного менінгіту (частіше у дітей), ангіни, респіраторної інфекції (нежить, підвищення температури), кишкової інфекції (блювання, рідкий стілець).

Серозний менінгіт – це найважча форма хвороби.

Захворювання починається гостро – з підвищення температури до 39ºС, головного болю, блювоти, болю в животі, попереку, катаральні прояви (нежить, біль в горлі) іноді, в тяжких випадках виникає судомний синдром.

Так як симптоми захворювання неспецифічні та схожі на прояви ГРВІ, при їх появі слід негайно звернутись до лікаря для встановлення діагнозу та призначення відповідного лікування.

Джерелом інфекції може буди як хвора людина так і безсимптомний носій. До речі, безсимптомне носійство відмічається в 80% випадків.

Профілактика ентеровірусної інфекції полягає в дотриманні правил особистої гігієни (миття рук перед прийомом їжі), купанні у дозволених для цього місцях, дотриманні питного режиму (пити бутильовану або кип’ячену воду), ретельному митті овочів та фруктів.

Слід уникати місць масового скупчення людей, проїзд у переповненому громадському транспорті.

При виявленні хворих в організованих колективах рекомендоване вологе прибирання приміщень не рідше 2 разів на день з використанням дезінфекційних хлоровмісних засобів.

Не слід допускати відвідування школи чи дитячого дошкільного закладу, дитиною з проявами захворювання.

Кiлькiсть переглядiв: 144