Повернутися до звичайного режиму

Цікаві наукові факти для ваших дітей

Деякі батьки кажуть дитині: «Ти – світло мого життя». Але чи знаєте ви, що якби ви були світлом, то облетіли б навколо всієї земної кулі 7,5 разів за секунду! Якби ви стали звуком, то змогли б облетіти навколо Землі за 4 години! Якби ми жили на Юпітері, наша доба складалася б усього з 9 годин. Добре, що на Землі доба триває 24 години, адже нам потрібно стільки всього встигнути протягом дня! Це всього лише кілька цікавих наукових фактів, які можуть зацікавити як допитливу дитину, так і дорослу людину.

Звичайні наукові факти

Якщо розтягнути ланцюжок ДНК людини, його довжина складе відстань від Плутона до Сонця й назад.

Коли людина чхає, швидкість видихуваного нею повітря становить близько 160 км на год.

Блоха може стрибнути на висоту, що перевищує її власний зріст у 130 разів. Якби блоха була людиною зростом 1,80 м, то могла б стрибнути на 230 м.

Електричний вугор виробляє електричний струм напругою в 650 вольт. Дотик до нього – найсильніший шок, який може відчути людина.

Світловим часткам фотонам потрібно 40 000 років, щоб пройти шлях від ядра Сонця до його поверхні, і всього 8 хвилин, щоб досягти Землі.

Наукові факти про Землю

Земля – наш дім. Щоб піклуватися про неї, ми повинні знати про неї важливу інформацію:

Вік Землі становить від 5 до 6 мільярдів років. Приблизно стільки ж років Місяцю й Сонцю.

Наша планета складається в основному із заліза, кремнію та відносно невеликої кількості магнію.

Земля – єдина планета в Сонячній системі, на поверхні якої знаходиться вода, а атмосфера на 21 % складається з кисню.

Поверхня Землі складена з тектонічних плит, розміщених на мантії – шарі, розташованому між ядром Землі й поверхнею. Така будова земної поверхні пояснює землетруси й виверження вулканів.

На Землі живе близько 8,7 мільйона видів живих організмів. З них 2,2 мільйони видів живе в океані, а решта – на суші.

¾ поверхні Землі вкрито водою. Коли космонавти вперше побачили Землю з космосу, вони бачили в основному воду. Звідси й пішла назва «блакитна планета».

Факти про навколишнє середовище

Чому змінюються пори року? Що відбувається зі сміттям після того, як ми його викидаємо? Через що погода буває спекотною або прохолодною? Це й багато іншого діти вчать на уроках природознавства в школі. Розглянемо деякі факти, які переконують нас у тому, на якій прекрасній планеті ми живемо.

Пластик повністю розкладається в землі за 450 років, а скло – за 4 000 років.

Щодня у світі 27 000 дерев іде тільки на виготовлення туалетного паперу.

97 % усієї води, яка є на Землі, солона й не придатна до вживання. 2 % води знаходиться в льодовиках. Тому до вживання придатний тільки 1 % води.

М'ясопереробна галузь найбільше сприяє глобальному потеплінню. На другому місці серед глобальних проблем – вирубка лісів. Близько 68 % наявних видів рослин, швидше за все, вимруть найближчим часом.

Населення Землі – понад 7 мільярдів людей. Очікується, що до 2025 року ця цифра складе 8 мільярдів.

На жаль, 99 % наявних видів живих організмів, за прогнозами вчених, вимруть.

Цікаві факти про тварин

Царство тварин прекрасне й дивне. У ньому є ручні видри, могутні вугри, кити, які співають, щури, що сміються, устриці, що змінюють стать, і багато інших, не менш дивовижних представників. Пропонуємо кілька фактів про тварин, які неодмінносподобаються вашій дитині:

У восьминогів три серця. Ще більш дивний факт: в омарів сечовивідні шляхи знаходяться на обличчі, а черепахи дихають за допомогою заднього проходу.

У морських коників потомство дають самці, а не самки.

Папуга какапо має сильний різкий запах, який приваблює хижаків. Саме тому какапо знаходяться під загрозою вимирання.

Білка садить більше дерев, ніж середньостатистична людина протягом життя. Як таке може бути? Річ у тому, що білки ховають під землею жолуді й горіхи, а потім забувають, де саме сховали їх.

У левів полюють в основному левиці. Леви втручаються тільки за потреби.

Цікаві факти про рослини

Рослини озеленюють нашу планету, виробляють кисень, роблять Землю придатною для проживання. Дерева й рослини – напевно, найкорисніші серед живих мешканців Землі. Пропонуємо кілька цікавих фактів про рослини:

Як і люди, рослини розпізнають інші рослини свого виду.

Всього на Землі є більше 80 000 їстівних рослин. З них ми вживаємо в їжу близько 30.

Людство стрімко знищує лісові масиви. Вже знищено близько 80 % усіх лісів.

Найстаріше дерево у світі (секвойя) знаходиться в США, в штаті Каліфорнія. Його вік – 4 843 роки.

Висота найвищого дерева у світі – 113 м. Воно також знаходиться в Каліфорнії.

Найбільше дерево у світі – осика, що росте в США, в штаті Юта. Її вага – 6 000 тонн.

Факти про космос

Сонце, зірки, планети, Чумацький шлях, сузір'я та все, що знаходиться у Всесвіті, розташоване у вакуумному просторі. Ми називаємо його космосом. Пропонуємо кілька цікавих фактів про нього:

Земля – крихітна порівняно з Сонцем, розмір якого в 300 000 разів більший.

Весь космос абсолютно беззвучний, тому що у вакуумі звук не поширюється.

Венера – найгарячіша планета в Сонячній системі. Температура на поверхні Венери складає 450° С.

Сила тяжіння змінює вагу людини на різних планетах. Наприклад, сила тяжіння на Марсі нижча, ніж на Землі, тому людина вагою 80 кг на Марсі буде важити всього 31 кг.

Оскільки на Місяці немає ні атмосфери, ні води, ніщо не може стерти сліди космонавтів, які стали на її поверхню. Тому сліди, ймовірно, збережуться тут ще сто мільйонів років.

Температура ядра Сонця – найближчої зірки до Землі, складає 15 мільйонів градусів Цельсія.

Факти про відомих учених

Довгий час люди думали, що Земля пласка, що зміна пір року залежить від настрою богів, а хвороби викликає нечиста сила. Так тривало до того, як великі вчені довели протилежне. Без них ми б досі жили в невігластві.

Альберт Ейнштейн був генієм, проте його таланти розкрилися досить пізно. Після смерті вченого його мозок був об'єктом численних досліджень.

Микола Коперник спростував теорію про те, що Земля є центром Всесвіту. Він розробив модель Сонячної системи, в центрі якої знаходиться Сонце.

Леонардо да Вінчі був не тільки художником. Також він був видатним математиком, ученим, письменником і навіть музикантом.

Архімед винайшов закон витіснення рідини, коли приймав ванну. Цікаво, що, згідно з легендою, він вискочив з ванни з криком «Еврика!» Він був такий схвильований, що забув про те, що на ньому немає одягу.

Марія Кюрі, жінка-хімік, яка відкрила радій, була першою людиною у світі, яка двічі отримала Нобелівську премію.

Наукові факти зі світу техніки

Техніка – двигун прогресу. Ми настільки залежні від техніки в повсякденному житті, що це навіть лякає. Пропонуємо кілька цікавих фактів про технічні пристрої, з якими ми зіштовхуємося щодня:

Перша комп'ютерна гра з'явилася в 1967 році. Вона назвалася «brown box» (в перекладі з англійської – «коричнева коробка»), тому що саме так і виглядала.

Перший комп'ютер у світі ЕНІАК важив більше 27 тонн і займав цілу кімнату.

Інтернет і Всесвітня павутина – це не одне й те ж.

Робототехніка – одна з актуальних сьогодні наукових сфер. Однак ще в 1495 році Леонардо да Вінчі намалював першу у світі схему робота.

«Камера обскура» – прототип фотоапарата, що вплинув на розвиток фотографії. Вона використовувалася в Древній Греції й Китаї для того, щоб проектувати зображення на екран.

Є цікава технологія, за якою відходи рослин використовують для вироблення метану, який, у свою чергу, можна використовувати для вироблення електрики.

Наукові факти з інженерної галузі

Інженерія допомагає створювати прекрасні речі – від будинків і машин до електронних ґаджетів.

Найвищий міст у світі – віадук Мійо у Франції. Він знаходиться на висоті 245 м, підтримується балками, підвішеними на тросах.

Острови Пальм в Дубаї можна назвати сучасним дивом світу. Це рукотворні острови, які плавають на воді.

Найбільший у світі прискорювач заряджених частинок знаходиться в Женеві. Він був побудований, щоб допомогти в дослідженнях більше 10 000 учених, і розташований у підземному тунелі.

Космічна обсерваторія Чандра – найбільший у світі рентгенівський телескоп. Також це найбільший супутник, запущений у космос.

Сьогодні найграндіозніший проект у світі – Нова Долина в Єгипті. Інженери намагаються перетворити мільйони гектарів пустелі на сільськогосподарські угіддя. Уявіть, що було б, якби ми могли так само озеленювати Землю! Наша планета повернула б собі первісну чистоту!

Наука – це прекрасна сфера занять, яка надихає багатьох людей. Усе, що вам потрібно – зацікавити нею дитину. І хто знає, можливо, ваша дитина виросте другим Ейнштейном.

Кiлькiсть переглядiв: 334