14-річний фізик з Жовтих Вод став наймолодшим студентом України

14-річний Юра Шиховцев з міста Жовті Води (Дніпропетровська область) став наймолодшим студентом України. Хлопець екстерном закінчив школу і вступив на фізичний факультет Київського національного університету ім. Т.Шевченка (КНУ). Юра в 13 років став одним з найрозумніших дітей в Україні – фіналістом премії "Диво-Дитина".

"Я мріяв стати студентом цього ВНЗ і відразу подав туди документи. Потрібно буде незабаром поїхати до Києва, хочу ще знайти курси англійської, поки не почалося навчання (Юра здав з першого разу Кембріджський тест на володіння англійською мовою – ред.), – ділиться планами хлопець. – Мама вирішила все ж перестрахуватися і подала ще копії в інші київські ВНЗ. Там я, до речі, теж пройшов. Спочатку я вагався, поступати на фізика або йти в музичне училище – я граю на акордеоні. Але остаточне рішення прийняв після того, як побував на міжнародній конференції в Алушті минулого літа. Тоді вразили доповіді швейцарських фізиків про адронний коллайдер".

За словами Юри, йому зовсім не страшно буде вчитися в університеті з набагато старшими хлопцями: "Я встиг закінчити перший курс промислового коледжу у себе в місті, де і відчув на собі, як вчитися у вищій школі, і я впорався, був одним з кращих учнів. Вважаю, університет мені буде по плечу".

Як розповіла його мама Людмила, Юра в школу пішов з п'яти років. "А читати почав, коли йому було близько трьох. Казки читав собі сам, а потім ще і нам розповідав, – говорить Людмила, що працює вчителем фізики. – З малого віку займається дзюдо. Ще захоплюється психологією, шахами, програмуванням, англійською, пише роботи з фізики і англійської в МАН, влітку їздить в мовні або спортивні табори. Син не сидить над книжками з ранку до вечора. У нас є правило: якщо він не готується до чергових конкурсів або олімпіад, то обов'язково влаштовуємо дні без навчання – він грає з друзями або разом готуємо вечерю, гуляємо..."

Кiлькiсть переглядiв: 105