Повернутися до звичайного режиму

Зловживання кавою підвищує ризик смерті до 55 років на 50%

Надмірне вживання кави більш ніж на 50% збільшує ризик смерті від різних причин у людей у ​​віці до 55 років, встановили вчені з США, праця яких опублікований в журналі Mayo Clinic Proceedings.

Згідно з даними Національної кавової асоціації, щодня в Америці випивається близько 400 мільйонів чашок кави, яку вживають більше 60% дорослого населення.

Вчені з різних інститутів США вивчали вплив кави на смертність від різних причин, а також окремо на смерті внаслідок серцево-судинних захворювань. Вік пацієнтів, в числі яких було 33,9 тисячі чоловіків і майже 10 тисяч жінок, склав від 20 до 87 років. Всі вони відповідали на запитання анкети щодо способу життя, включаючи вживання кави. Спостереження в середньому велося 16 років.

За цей час було зафіксовано понад 2,5 тисячі смертей (87,5% серед чоловіків і 12,5% серед жінок), 32% з яких мали серцево-судинну природу. Чоловіки-кавомани молодого віку (до 55 років) частіше вмирали навіть при відносно невеликому споживанні кави, а якщо вони випивали більше 28 чашок кави на тиждень (4 чашки і більше на день), ризик смерті в ранньому віці збільшувався на 56%. Аналогічний взаємозв'язок спостерігався і у жінок. У цілому, виявилося, що люди, які випивають велику кількість кави, часто курять і мало займаються спортом.

"Цікаво, що результати не показали будь-якого зв'язку між кавою і смертністю від різних причин в категорії старше 55 років. Важливо зауважити, що значно саме на серцево-судинну смертність у чоловіків і жінок різного віку кава також не вплинула", – говорить голова дослідницької групи Стівен Блейр (Steven Blair), співробітник факультету біостатистики та епідеміології Школи суспільної охорони здоров'я при Університеті Південної Кароліни (University of South Carolina).

Автори нагадують, що кава потенційно має побічні ефекти у вигляді викиду в кров адреналіну, що пригнічує вивільнення інсуліну, а також підвищує кров'яний тиск. Вчені вважають, що в основі кавоманії може лежати генетична схильність.

Кiлькiсть переглядiв: 135