Заклади освіти отримали рекомендації від МОЗ для роботи з 1 вересня

Тимчасові рекомендації розробили для закладів позашкільної, загальної середньої, фахової передвищої освіти, профтехів і вишів. Йдеться про постанову Головного санітарного лікаря Українивід 30.07.2020 р. № 42.

З1 вересня до закладів освіти допускатимуть лише у масках або респіраторах, водночас на заняттях маски можна буде не використовувати.Водночас під час пересування приміщеннями закладу носіння масок є обов'язковим.

Педагоги опитуватимуть учнів/студентів щодо їхнього самопочуття і зможуть проводити уроки на відкритому повітрі. У період карантину до закладу не допускатимуть батьків або супроводжуючих осіб - крім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю.

Персоналу проводитимуть обов'язкову термометрію і не допускатимуть до закладу з температурою понад 37,2 С. Водночас для учнів та студентів температурний скринінг не буде обов'язковим.

Закладам освіти також рекомендовано адаптувати освітній процес. Зокрема, проводити заняття на відкритому повітрі за можливості, передбачити змогу визначати різний час початку та закінчення занять, перерв для різних класів та груп, обмежити проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) в закритих приміщеннях. У закладі також необхідно буде запобігати утворенню скупчень учнів/студентів та мінімізувати їхні пересування між кабінетами і аудиторіями.

На період карантину закладам треба забезпечити наступні умови безпеки:

- місця для обробки рук антисептиками на вході до всіх приміщень;

- збір використаних масок і рукавичок в окремі контейнери;

- підготовлені санітарні кімнати: рідке мило, паперові рушники або електросушарки для рук;

- плакати, банери про респіраторну гігієну та етикет кашлю;

- обладнані медпункти: безконтактні термометри, дезінфектори, засоби індивідуального захисту;

- розмітка на підлозі для утримання дистанції та організованого руху коридорами;

- провітрювання приміщень не менше 10 хвилин після кожного заняття;

- очищення і дезінфекція поверхонь - дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо - після проведення занять у кінці робочого дня.

Рекомендації також встановлюють особливості організації харчування. Так, у період карантину не дозволять харчування за типом “шведського столу” та з самообслуговуванням. Заклад також повинен мати графік харчування учнів/студентів. Відстань між столами має бути не менш як 1,5 м, а за одним столом має бути не більш ніж 4-х осіб. Працівники харчоблоку працюватимуть у захисних масках і одноразових рукавичках. Працівники, які видають страви або здійснюють розрахунок, додатково матимуть захисні окуляри або щиток.

Нагадаємо,карантин продовжено до 31 серпня 2020 року. Починаючиіз 1 серпня залежно від епідемічної ситуації регіони поділять на один з чотирьох рівнів епідемічної небезпеки - “зелений”, “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний”. Однак закривати школи будуть тільки в районах "червоної зони" - де високий показник захворюваності.

Кiлькiсть переглядiв: 350