Міносвіти України пропонує школярам обирати спеціалізацію з 10-го класу

Міністерство освіти і науки України (МОН) затвердило проект концепції профільного навчання в школі, який передбачає чотири типи спеціалізації для 10-11-х класів у школах: природничі науки, математика, українська філологія та іноземні мови. Про це пише "Комерсант-Україна".

Старшокласники при переході в 10-й клас зможуть обрати будь-який з цих напрямків і зайнятися поглибленим вивченням профільних дисциплін. Школярі будуть вивчати їх за рахунок зменшення кількості базових предметів, кількість яких скоротиться з 15 до 6.

Проект концепції профільного навчання в старшій школі був схвалений колегією Міносвіти. Документ розроблявся Національною академією педагогічних наук (НАПН) та з червня перебував на етапі громадського обговорення.

"Міністерство буде вводити концепцію в дію наказами та нормативними актами. А школи почнуть підключатися (до її реалізації) по мірі готовності з наступного навчального року (2014-2015 рр.)", – заявив один з авторів документа, віце-президент академії Володимир Луговий.

Згідно з документом, при переході в 10-й клас учням належить вибрати профіль подальшого навчання. Для цього буде введено чотири спеціалізації: природознавство, математика, українська філологія та іноземні мови. Так передбачається готувати дітей до майбутньої професійної діяльності. Незалежно від обраного профілю, усі школярі будуть вивчати шість базових предметів – українську мову та літературу, іноземну мову, історію України та всесвітню історію, математику, природознавство, фізичну культуру. На їх вивчення відводиться по три години на тиждень. Слід зазначити, що зараз базових предметів налічується 15.

Інші дисципліни будуть вивчатися поглиблено – по 5-10 годин на тиждень. Приміром, природничий профіль передбачає поглиблене вивчення астрономії, біології, географії, екології, фізики та хімії; математичний – алгебри і геометрії; української філології – української мови і літератури, а іноземної філології іноземних мов.

Доповнити вивчення профільних предметів школярам запропонують ще й курсами – приміром, з астрофізики або прикладної механіки. А такі предмети, як основи здоров'я, мистецтво або фінансова грамотність запропонують вивчати факультативно.

"Раніше у нас існували профільні школи чи ліцеї, наприклад фізико-математичні. Зараз же профільна освіта буде системно працювати для всіх",- додав Луговий.

Автори концепції радять педагогам готувати дітей до профільного навчання ще з 8-го класу – тестувати здібності учнів, працювати з батьками.

Кiлькiсть переглядiв: 344