Повернутися до звичайного режиму

Учені знайшли "ген шульги"

Учені наблизилися до розуміння того, чому одні люди стають шульгами, а інші – ні. Як з'ясувалося, за це відповідає певний набір генів, який також контролює асиметрію в організмі, він же визначає "ручні" переваги людини. Уїльям Брендлер з Оксфордського університету (Велика Британія) говорить, що його команда досліджувала дані 3300 добровольців, які погодилися пройти тест на визначення того, є вони природними правшами чи шульгами.
Учені говорять, що досліджували близько 100 тис. схожих мутація по всьому геному добровольців і виявили одну мутацію в гені PCSK6, яка дуже чітко корелювала з ліворукістю у людей.
"Коли ми вивчили, що дійсно робить цей ген, то переконалися в цьому. PCSK6 грає ключову роль в управлінні лівою або правою асиметрією в організмі. Руйнування цього гена в організмі лабораторних мишей навіть призводило до того, що ряд органів у гризунів формувалися не з того боку", – говорить Уїльям Брендлер.
У найзагальнішому сенсі, мутації, які пов'язані з право- або ліворукістю людини, пов'язані з кластером генів, який відповідає за асиметрію тіла. "Генна природа – це єдине пояснення того, чому у нашому правосторонньому світі інколи з'являються особи з орієнтацією шульги", – говорить він.
Фахівці говорять, що у тварин механізм шульг і правшів теж виражений, але не так яскраво, як у людей. Причини настільки яскравого вираження цього у людей поки що не до кінця ясні.
"У більшості людей ліва півкуля домінує для функції мови. Наша ідея полягає в тому, що язик став дуже важливим для людей органом і це призвело до розвитку лівої півкулі і "лівобічних" генів. Мова розвинулася з серії жестів і коли люди ще не спілкувалися за допомогою мови, право- або лівобічна орієнтація не була так сильно розвинена", – відзначив Уїльям Брендлер.

Кiлькiсть переглядiв: 152