Педагогічні поради

Вчимося прощати

«Все це прекрасно в теорії , - можете заперечити ви , - але простіше сказати , ніж зробити». Це тому , що , коли нас ображають , часто зачіпаються наші почуття. Людина може відчувати гнів , вважати , що його зрадили , у нього може виникнути бажання відновити справедливість і навіть помститися. Деяким людям здається , що вони ніколи не зможуть пробачити кривдника. Якщо у вас виникають подібні почуття , як ви можете вчитися прощати ?

Проаналізуйте свої почуття



Наша реакція на дійсні або уявні образи може бути дуже сильною. Ось як у дослідженні , присвяченому гніву , були описані почуття однієї молодої людини : «Одного разу ... я в нападі гніву вибіг з будинку , поклявшись ніколи туди не повертатися. Як зараз пам'ятаю , був прекрасний літній день , і я пішов досить далеко , блукаючи по чудовим вузьких вуличках , поки не відчув , що тиша і краса поступово стримували гнів і внесли спокій в мою душу. Через кілька годин я повернувся додому , шкодуючи про свій дурний вчинок і розчулений майже до сліз ».

Як показує цей випадок , якщо дати собі час , щоб заспокоїтися і подивитися на ситуацію більш неупереджено , то можна уникнути вчинків , про які згодом пошкодуєш . Хто не поспішає гніватися , той вельми проникливий, а у нетерплячого дурість на першому місці.

Але що робити , якщо негативні емоції не відступають ? Постарайтеся визначити , чому ви засмучені. Може бути , через те , що з вами обійшлися несправедливо , неввічливо ? Чи тому , що ви думаєте , що інший навмисно намагався зробити вам боляче? Чи був його або її вчинок дійсно таким поганим ? Проаналізувавши і зрозумівши причини своїх почуттів , ви зможете розібратися , як краще всього реагувати в даній ситуації. Пам'ятайте , що « хто стриманий у словах , той володіє знанням , і прониклива людина незворушена духом ». Подібний роздум допоможе вам бути більш об'єктивним і готовим прощати.

Чи необхідно все приймати на свій рахунок?



Багато чого з того, що відбувається в житті може викликати у нас негативні почуття. Наприклад , ви їдете на машині , і в вас ледь не врізається інший автомобіль. Як ви відреагуєте ? Ймовірно , ви читали про прояви грубості на дорогах , коли один водій в люті кидався на іншого. І ви , як вихована людина , звичайно , не хочете так чинити.Набагато краще не поспішати і проаналізувати ситуацію. Можливо , ви відволіклися і тому самі винні в тому , що сталося. А може бути , у того водія щось трапилося з машиною. Так чи інакше , приборкати гнів , досаду і інші негативні почуття допоможе розуміння , неупередженість і готовність прощати. Не приймайте все на свій рахунок. У багатьох випадках те , що може здаватися навмисним образою , зовсім ним не є ; це лише наслідок недосконалості або нерозуміння. Намагайтеся бути неупередженими , стикаючись з тим , що вам здається недобрими вчинками і словами, і будьте готові прощати. Ви будете більш щасливими , якщо вам це вдасться.

Власним прикладом


У якихось випадках ви можете допомогти тому , хто образив вас , показати цінність морально - етичних норм. Своєю великодушністю у відповідь на погане поводження ви можете пом'якшити навіть найжорсткіше ставлення і дозволите розкритися хорошим якостям людини. Виявляючи розуміння , співчуття і навіть співчуття до кривдника , ви можете допомогти йому дізнатися радості у спілкуванні і дружбі. У всякому разі , м'яка відповідь дасть йому можливість поміркувати над вашою поведінкою і , звичайно ж , над своєю !

Небажання прощати обходиться дуже дорого: погіршується здоров'я , розриваються відносини , виникає стрес і проблеми в спілкуванні . У той же час психіатри визнають благотворний вплив готовності прощати. Вона позбавляє від стримуваних і навіть підточують здоров'я емоцій і допомагає встановити більш мирні і добрі стосунки.

Кiлькiсть переглядiв: 125