Обережно небезпечні петарди!

Напередодні свят піротехнічні засоби користуються підвищеним попитом. Утім, застосування їх далеко не завжди сприяє формуванню святкового настрою і часто призводить до жахливих наслідків. І причина цього не завжди полягає тільки у невмілому поводженні з ними.

Щоб петарда чи салютна установка не стали зброєю у ваших руках, ні в якому разі не можна їх купувати на ринку. Адже торгівля піротехнікою тут заборонена, тож якщо придбаний товар виявиться неякісним, важко буде знайти продавця, який його підсунув, і притягти до відповідальності.

Безпечніше для здоров'я купувати установки для салютів та феєрверків у магазинах, зокрема у спеціалізованих відділах. Однак і тут покупцеві треба знати кілька правил. Насамперед усі "вибухові" вироби повинні мати сертифікати. Обов'язково до них додається інструкція з використання державною мовою, в якій мають бути описані способи підготовки до запуску установки, її запуску та утилізації. На упаковці піротехнічного засобу має вказуватися дата виготовлення товару та термін його придатності.

Піротехнічні вироби (феєрверки, петарди) якщо й належать до іграшок, то вельми умовно, бо навряд чи можна назвати іграшкою річ, яка здатна призвести до опіків рук чи райдужної оболонки очей. Утім, для більшості з тих, хто сьогодні купує піротехнічні вироби, а це переважно молодь і підлітки віком від 14 до 16 років, ні якість піротехніки, ні її безпека особливого значення не мають. Основним критерієм тут виступає гучність того, що має вибухнути.

Кiлькiсть переглядiв: 357