Щедрування

Хай родиться в полі жито і пшениця,

Хай з хлібом і сіллю буде ваша світлиця.

Щоб у вашому домі усі були здорові,

І щоб усього у вас було доволі!

Щедрування — давній звичай новорічних обходів, під час яких групи щедрувальників (переважно молодь) піснями славили господарів, бажали їм здоров'я й достатку, за що отримували винагороду. Щедрування супроводжувалось магічними діями, музикою, танцями, пантомімою, обрядовими іграми з масками. Обрядових новорічних пісень — щедрівок (різновид колядок) співали окремо господарю, господині, хлопцю, дівчині, усій родині, були щедрівки дитячі, жартівливі, пародійні. У складі вертепу повинні бути Коза, Меланка, цар, цигани...

Так 14 січня учні 6 класу КЗ «СЗШ №2» на чолі з класним керівником Собіщанською В.І. провели обряд щедрування — давній народний звичай церемоніальних обходів хат із побажанням щастя членам сім'ї та розквіту господарства. На відміну від колядування, обряд щедрування завжди був в Україні справді народним, увібравши в себе національний колорит та менталітет нашого народу, став явищем народної художньої творчості та таким зберігся й до сьогодні.

Головні ролі щедрувальників (Кози, Циганка, Меланки і т.д.) виконали учні 6 класу. Артисти-початківці намагалися не зганьбити честь школи, показати все, на що вони здатні в співі, декламації, імпровізації. Учні щедрували за всіма українськими традиціями. Після щедрування у школі учні відправилися співати пісень по селищу. Завітали, зокрема, до ринку, пошти та церкви. Зі щедрівками та колядками привітали й робітників міського управління освіти, ПАТу «Міськводоканал», офісу Партії регіонів, ООО «Капітал», ПП «Шишло», редакцію газети «Козацька Вежа», «Приват» та «Надра» банки. Всі, хто побачив та почув щедрування наших учнів залишилися дуже задоволеними.

Учні бажали, щоб у новому році всіх супроводжував успіх, любов і міцне здоров'я, а інше - обов'язково додасться!

У нагороду за свої щедрівки діти отримали гроші та солодощі.

/Files/images/коваль.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 301