Чорне море - перлина української природи

Чорне море - перлина української природи

Ще в V столітті до нашої ери в документах, згідно з якими Ясон і аргонавти йшли до Колхіди за золотим руном, вперше зустрічаються згадки про Чорне море. Давньогрецька назва якого – Понт Аксинський, що означає «Негостинне море», пізніше греки стали називатийого – Понт Евскінскій (море гостинне).

Океанолог Микола Кніловіч першим описав схему течій Чорного моря. Характерною особливістю цих течій є два гігантських замкнутих круговоротах, довжина хвиль яких досягає 350-400 км.

Найбільшим півостровом Чорного моря є Кримський півострів. Гори навколо Чорного моря виростають на кілька сантиметрів в сторіччя, тоді як море збільшується зі швидкістю 20-25 см. За 100 років. Про це свідчать стародавні міста Тамані, які приховані на морському дні.

Специфіка Чорного моря полягає в повній відсутності життя (за винятком таких видів як: мідії, устриці і молюск – хижак рапана) на глибинах понад 150-200 м. Так як глибинні шари Чорного моря насичені сірководнем.

. Але, все ж, у Чорному морі мешкає близько 2500 видів живих істот і риболовля на Чорному морі це ціла галузь активного туризму.

У серпні можна спостерігати за тим, як світиться Чорне море. Це відбувається завдяки незвичайному увазі планктонних водоростей – ночесветка, що володіє можливістю фосфоресцировать. Через протоки Босфор і Дарданелли в Чорне море заносяться такі ссавці, як: морська свиня і білочеревий тюлень.

Єдиною небезпекою для людини в Чорному морі є спинні плавники колючим акули – катрана, забезпечені великими отруйними шипами. Вона рідко підпливає до берега, оскільки боїться людей.

Найнебезпечнішою чорноморської рибою є – морський дракончик. На його спинному плавці і зябрових кришках знаходяться колючки, що містять отруту. Також в Чорному морі, дуже небезпечні скорпени і скат-хвостокол з отруйними шипами на хвості, якого називають «риба-кіт».

Кiлькiсть переглядiв: 395