Повернутися до звичайного режиму

У цьому році буде надрукована рекордна кількість підручників за всі роки незалежності України – 13 мільйонів, - Дмитро Табачник

Цьогоріч Україна вийде на рекордну за всі роки незалежності кількість видрукованих підручників – близько 13 мільйонів. Про це Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник поінформував під час сьогоднішнього виступу на пленарному засідання Верховної Ради України у рамках години запитань до Уряду, що відбувається щоп’ятниці у сесійній залі ВРУ.

За словами Дмитра Табачника, на сьогодні загальноосвітні навчальні заклади з усієї України вже отримали всю лінійку підручників для 2-го класу; завершення видруку підручників для 3-5-х класів очікується найближчим часом. «За даними і статистики, і перевірки фінансової інспекції вартість одного підручника для держаного бюджету з цих 13 мільйонів складатиме 18 гривень 60 копійок, і це враховуючи навіть вартість дорогих підручників малих тиражів, мовами національних меншин такі як: словацька, румунська, молдовська тощо», – зазначив Міністр освіти і науки.

Також Дмитро Табачник розповів про результати зовнішнього незалежного оцінювання у 2013 році, удосконалення системи професійно-технічної освіти, особливості цьогорічного державного замовлення у вищих навчальних закладах.

Зокрема, Міністр освіти і науки поінформував, що рейтинг предметів, які обиралися абітурієнтами для проходження ЗНО, порівняно з минулими роками дещо змінився. «У нас вперше за всі роки проведення зовнішнього незалежного оцінювання на другому місці серед обраних предметів найбільш популярних серед абітурієнтів, вийшла математика. У минулому році на другому місці була історія України», – зазначив Дмитро Табачник.

За словами Міністра, цьогоріч пройти тестування з математики виявили бажання 61,5 % абітурієнтів, у той час, як на тестування з історії України зареєструвалося 60, 6 %.

У цілому, як зазначив Дмитро Табачник, ЗНО пройшло на високоорганізованому рівні, про що, у першу чергу, свідчать звіти громадських організацій, які були зареєстровані як спостерігачі.

Міністр підкреслив, що у Єдиній державній електронній базі з питань освіти вже є усі результати ЗНО. Таким чином, на думку Дмитра Табачника, «вступники, які вирішили скористатися цим ресурсом, подаючи документи для вступу в електронному вигляді, значно полегшують собі процедуру подання документів до приймальних комісій і заощаджують кошти своїх батьків».

Також Дмитро Табачник поінформував про заходи, які здійснює Уряд та, зокрема, Міністерство освіти і науки, задля осучаснення професійно-технічної освіти України. Зокрема, за словами Міністра, на сьогодні активно ведеться робота з оновлення змісту ПТО шляхом розроблення нових професійних стандартів, покращується робота з кадровим потенціалом ПТНЗ, здійснюється підвищення кваліфікації педагогічних працівників за новими навчальними планами і програмами, налагоджується співпраця з роботодавцями. До слова, саме завдяки налагодженню тісних зв’язків з представниками роботодавців, на сьогодні не лише розроблено та упроваджено дійсно ефективні Державні стандарти, а й створено Національну рамку кваліфікації, яка також затверджена постановою Кабінету Міністрів.

Окрім того, Дмитро Табачник розповів про особливості цьогорічного державного замовлення у вищих навчальних закладах. «У цьому році Уряд передбачив рекордну суму коштів на державне замовлення. Загалом державне замовлення охоплює 40 відсотків випускників повної середньої школи цього року. Якщо говорити про державне замовлення, яке доведено до МОН, то воно складає на молодшого спеціаліста майже 58 тисяч місць. Відповідно прийом на програму бакалаврату складатиме 99 тисяч 153 місця, на прийом спеціаліста – 54 тисячі 655 місць і прийом в магістратуру по МОН – 29 тисяч 505 місць», – поінформував Міністр.

За словами Дмитра Табачника, цьогоріч активну участь у формуванні держзамовлення взяли роботодавці; не залишилися осторонь і представники провідних ВНЗ. «Загалом в конкурсному відборі виконавців державного замовлення взяли участь близько 150 ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації та 361 ВНЗ рівня коледжу, вищого професійного училища, технікуму», – повідомив Міністр освіти і науки.

Кiлькiсть переглядiв: 120