Повернутися до звичайного режиму

Знайдено планету, на якій рік проходить за 8 годин

Астрономи Массачусетського технологічного інституту (США) виявили за допомогою телескопа "Кеплер" екзопланету, яка робить повний оберт довкола своєї зірки за 8,5 години. Опис однієї з "найшвидших" відомих планет земної маси опублікований в журналі The Astrophysical Journal, коротко про роботу астрономів можна прочитати на сайті інституту web.mit.edu.

Планета, що отримала назву Kepler 78b, розташована в 700 світлових роках від Землі. Вона рухається по орбіті в 40 разів меншій, ніж орбіта Меркурія – радіус цієї орбіти всього утричі перевищує радіус самої зірки. Екзопланета постійно направлена до зірки однією зі своїх сторін, температура якої, за розрахунками фізиків, складає близько трьох тисяч градусів Цельсія. Судячи з усього, ця поверхня постійно вкрита неостигаючою лавою.

Для пошуку Kepler 78b учені внесли зміни в процедуру виявлення характерних падінь яскравості, які зазвичай свідчать про транзит планети на тлі зірки. Створений авторами алгоритм був спеціальним чином направлений на пошук саме планет земної маси, що швидко оберталися. Алгоритм дозволив вченим зловити не лише сигнал, що свідчить про наявність екзопланети, але і побачити в цих даних пік світла самої зірки. Цей пік, за словами вчених, може бути наслідком як віддзеркалення світла зірки, так і активного випромінювання з розпеченої поверхні Kepler 78b.

Кiлькiсть переглядiв: 112