Що робити при фосфорному бомбардуванні

Російські окупанти цинічно бомбардують Україну фосфорними бомбами.

Фосфорні бомби – це боєприпаси, начинені білим фосфором. Це вогненебезпечна речовина. При контакті з киснем легко займається. Температура його горіння – близько 800 °C.
Під час попадання на шкіру людини білий фосфор викликає важкі хімічні опіки. Смертельна доза становить 0,05-0,15 г. Білий фосфор може викликати ураження кісток та кісткового мозку, а також змертвіння тканин. На додаток, людина отримує не просто опіки, а глибинні рани.
Якщо фосфор потрапляє в організм через рот, то викликає опіки ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту. Людина відчуває сильне печіння в роті, страждає від блювоти, діареї та сильного болю в животі.

-Не торкайтеся руками частинок фосфору на шкірі або на одязі! Якомога швидше варто позбутися одягу, до якого прилипли частки білого фосфору, що палає.

-Якщо такої можливості немає, то занурте уражену шкіру та одяг у воду або сильно зволожте.

-Обережно зніміть одяг, краще робити це прямо у воді або поливаючи уражені ділянки водою. Зі змоченої шкіри усуньте видимі частки фосфору (бажано під водою) негострим предметом або пінцетом.

- Обробіть рану содовим (бікарбонат натрію) розчином.

-Накладіть вологу пов’язку, її також бажано змочувати содовим розчином. Опіки повинні бути закриті вологими пов’язками. Вони мають бути просочені фізрозчином, щоб запобігти повторному загорянню фосфору.

- В жодному разі не використовуйте вату і перекис водню.

- Якщо людина, яка отримала фосфорні опіки, перебуває у свідомості дайте їй будь-які знеболювальні та заспокійливі препарати.

- При горінні фосфор також виділяє отруйні пари, для виведення токсичних речовин прийміть будь-який сорбент.

- Пийте багато води, також можна вживати молоко та лужну негазовану воду.

Лікувати поранених фосфорними боєприпасами має спеціальний медичний персонал.

Кiлькiсть переглядiв: 16