21 березня – Всесвітній день поезії

Всесвітній день поезії– свято, яке відзначається щороку 21 березня. Встановлено1999року ухвалою 30-ї сесіїЮНЕСКО. Вперше відзначено21 березня2000року.

Поезія, як зазначено в ухвалі ЮНЕСКО, може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасноїлюдини, але для цього необхідно привернути до неї якнайширшу громадську увагу. Крім того, Всесвітній день поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе малимвидавництвам, чиїми зусиллями, в основному, доходить до читачівтворчістьсучаснихпоетів,літературним клубам, які відроджують споконвічну традицію живого звучання поетичного слова. Цей день, вважає ЮНЕСКО, повинен сприяти створенню взасобах масової інформаціїпозитивного образу поезії як справжнього сучасногомистецтва, відкритого людям.

Протягом тривалого періоду становлення української держави, культура переживала нелегкі часи поневолення під ярмом різних факторів та епох. Незважаючи на це, поезія крізь віки надихала людей на боротьбу за краще життя, починаючи із Івана Котляревського і продовжуючи сьогоденням.

Кiлькiсть переглядiв: 5